Ponedjeljak, 25.09.2023.
FOTO: Bljesak

ZHK ostao jedini gdje nema bosanskog jezika i Srba kao konstitutivnog naroda, do kada - ne znaju ni sami

Zapadnohercegovački kanton ostao je jedini u Bosni i Hercegovini s neustavnim odredbama Ustava koje ne priznaju bosanski jezik, ćirilično pismo i Srbe kao konstitutivni narod. Ni u samoj Skupštini ZHK ne znaju do kada će ovako ostati i kada će svoj Ustav uskladiti s presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine donesenom još prije tri godine.

Istom presudom neustavnim su proglašene i odredbe Ustava Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona. Ustavi sva ova tri kantona su kao konstitutivne narode navodili samo Bošnjake i Hrvate, službeno pismo je bilo samo latinica, dok je umjesto bosanski jezik pisalo "bošnjački jezik".

VEZANI TEKST - Nakon što je Posavski kanton izmijenio Ustav, Schmidt pozvao i ZHK da učini isto

U augustu ove godine HNK je konačno ispoštovao presudu Ustavnog suda FBiH, a prije nekoliko dana to je učinio i Posavski kanton. U ustavima ovih kantona su sada Srbi navedeni kao konstitutivni narod, uveden je naziv bosanski jezik umjesto bošnjački, priznata je ćirilica kao pismo i kao službeni jezik naveden i srpski jezik.

U planu za ovu godinu je i Skupština Zapadnohercegovačkog kantona imala izmjene Ustava, ali do njih još nije došlo niti su uopće formulisani ikakvi amandmani. Kada će, ne zna se.

- Imali smo sjednicu Skupštine u septembru i ponovo prije nekoliko dana, znači nakon tri mjeseca. Do kraja ove godine bavit ćemo se budžetom. Sumnjam da će na dnevnom redu biti izmjena Ustava, ali očekujem to u narednoj godini – rekao je Zvonko Jurišić, zastupnik u Skupštini ZHK.

Dodao je da su oni kao Skupština primili k znanju da je Ustavni sud FBiH odlučio da Ustav ZHK nije usaglašen sa Ustavom FBiH i Ustavom BiH, te da je član 10. diskriminirajući po pitanju pisma i jezika.

- To će se izmijeniti. Eventualno ako ima nekih zatezanja. Ne smijemo imati dvostruka mjerila i pričati da se ne ispunjavaju odluke Ustavnog suda samo tamo gdje nama odgovara – rekao je Jurišić.

Pojasnio je da amandamne na Ustav ZHK treba pripremiti Kolegij skupštine i Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo.

Ali zasad još ništa nije urađeno osim što je formirana komisija.

Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine ZHK i član Odbora za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, rekao nam je da su na Kolegiju skupštine osnovali tijelo za izmjenu Ustava. To se desilo prije nekoliko mjeseci.

- Poduzeli smo korake, ali još ne znamo kada će to ići – dodao je Jelčić.

I visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je vlast Zapadnohercegovačkog kantona da izmijeni svoj Ustav, nakon što je pozdravio izmjene Ustava Posavskog kantona.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh