Klub sa Bilinog polja morat će platiti novčanu kaznu od 2.000 KM, dobio je zabranu igranja tri domaće utakmice bez prisustva publike, a oduzeta su mu i tri boda.

Zeničani nisu krili razočarenje, što su iskazali i u saopćenju za javnost

- Propozicije takmičenja, kao i odredbe Discpilinskog pravilnika, jasno ukazuju da klub zbog neispunjavanja svojih obaveza, snosi discipinske i takmičarske posljedice, kao i da je klub odgovoran za ponašanje svojih članova i navijača. Nimalo neopravadavajući incident koji se desio, uz izražavanje dubokog žaljenja, očekivali smo kaznu od strane Discpilinske komisije NSZDK i to nije sporno.

Već ranije smo javnost upoznali o ovom postupku, a sada kad je okončan u prvom stepenu, želimo javnost informisati o tome kako se isti dalje odvijao.
Nakon što je klub poslao zatraženo očitovanje, 29. novembra 2021.godine smo putem e-maila dobili još jedan zahtjev za očitovanje, ali ovaj put tražilo se očitovanje klupskog Komesara za sigurnost.

Smatramo da je ovakva odluka o kazni donesena šablonski, te da je ista već unaprijed bila pripremljenja, na šta ukazuje i činjenica da je datirana sa 29. novembrom 2021. godine, istim danom kada nam je upućen i Zahtjev za očitovanjem u svezi sa dešavanjima na utakmici 14. kola protiv NK Bosna Visoko.
Sramotno je da fudbalski savezi postupaju protivno načelima fudbalske igre, te da podobni, a ne baš sposobni ljudi, obnašaju funkcije poput disciplinskog organa, te da se najveća zaštita i protekcija pruža uhodanom koruptivnom sistemu uspostavljenom između sudija i delegata, ponaročito imajuću u vidu činjenicu da se radi o trećem rangu takmičenja.

NK Čelik Zenica ne bježi od odgovornosti koju ima u konkretnom slučaju, ali smatramo da smo trebali i morali dobiti šansu u kojoj bismo iznijeli vlastite argumente, posebno zato što se pojedine činjenice u konkretnom slučaju, objektivno gledano, preuveličavaju.

Podsjećamo javnost da prilikom donošenja odluke nije uzet u obzir zahtjev našeg kluba da prisustvujemo sjednici disciplinskog organa, čime je disciplinski sudija načinio povredu pravila disciplinskog postupka i postupio protivno članu 112. stav 3. Disciplinskog pravilnika FSBiH.

Pored činjenice da smo onemogućeni u pogledu davanja izjave pred disciplinskim organom, nije uvažen ni naš zahtjev za dostavom dokumentacije.
Konkretno smo zahtijevali podatak o ocjeni koju je dobila sudijska trojka od delegata kao posmatrača i kontrolora suđenja, jer i dalje stojimo pri stavu da su isključivo diskutabilne sudijske odluke uzrok reakciji navijača, a što nismo dobili.

Zahtijevali smo očitovanje Prolića koji je na istoj utakmici bio kontrolor suđenja, no ni to očitovanje nismo dobili.

Medicinska dokumentacija kojom se potvrđuju navodi da je glavni sudija Kenan Bekrić povrijeđen nije nam dostavljena, tačnije ista i ne postoji, te i dalje odgovorno tvrdimo da niko od navijača nije imao fizički kontakt sa imenovanim, već samo samo pomoćnim sudijom Edibom Sikirom.

O povredi disciplinskog postupka govori i činjenica da disciplinski sudija u obrazloženju odluke nije naveo u potpunosti činjenice i razloge koji su uzeti kao dokazani ili nedokazani, ili razloge zbog čega naši zahtjevi i prijedlozi nisu uvaženi u postupku izvođenja dokaza, a što je bio u obavezi na temelju člana 119. stav 5. Disciplinskog pravilnika.

VEZANI TEKST - Incident u Zenici: Navijači Čelika utrčali u teren, meč prekinut

Iako ovaj postupak prati još niz nelogičnih i neobjašnjivih odluka, zabrinjavajuće za sve klubove ja način na koji savez tumači ključne dokumente.

U želji da podignemo glas protiv ustaljene prakse ovakvih šablonskih vođenja postupaka, u kojem klubovi nemaju jednak tretman, niti mogućnost iznošenja vlastitih argumenata, nego su samo puki učesnici postupka u kojem vas kadija tuži i kadija vam sudi, pozvali smo sve klubove na zajednički sastanak koji će biti održan u prostorijama našeg kluba, u srijedu (8. decembar) sa početkom u 17 sati - piše u saopćenju NK Čelik, uz dodatak:

- NK Čelik neće tolerisati ovakve postupke, te ćemo uložiti žalbu na predmetnu odluku i nastaviti ćemo hrabro i iskreno da se borimo za transparentan rad i jednak tretman svih klubova.

U ovoj borbi očekujemo podršku i ostalih klubova jer smatramo da samo zajedničkim radom i djelovanjem možemo doprinijeti promjenama u bh. fudbalu - navedeno iz kluba sa Bilinog polja.