Kako pišu engleski mediji Građani neće moći nastupiti u Ligi prvaka, ali ni Evropskoj ligi u naredne dvije sezone i to zbog "ozbiljnog kršenja" finansijskog fair-playa.

Uz zabranu takmičenja na dvije sezone Manchester City će biti i novčano kažnjen sa 30 miliona eura (oko 60 miliona KM), piše Sky.

- Nakon saslušanja održanog 22. januara, kontrolno tijelo UEFA-e danas je obavijestilo Manchester City o odluci koju je donijelo. Nakon svih dokaza, jasno je kako je Manchester City prekršio brojna pravila u periodu između 2012. i 2016. godine. Klub također nije sarađivao u istrazi i zbog toga su isključeni od učešća u UEFA takmičenjima za naredne dvije godine i kažnjeni su sa 30 miliona eura - objavila je UEFA.

City je kažnjen jer je u svojim izvještajima navodio na krive brojke što se tiče sponzorskih miliona. Istraga je otvorena još 2018. godine nakon pisanja njemačkog Der Spiegela koji je tada objavio kako je Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan (vlasnik Manchester Cityja) prikazivao kako je, od 67,5 miliona funti (oko 150 miliona KM) za sponzorstvo na dresu, kompanija Etihad dala samo osam miliona, a ostalo je plaćao Mansour bin Zayed kroz svoju kompaniju Abu Dhabi United Group.

Financijski fair-play uveden je 2011. da bi se izbjeglo pretjerano trošenje klubova na plaće igrača. Engleski klub ima pravo žalbe Sportskom arbitražnom sudu u Lozani (CAS).