open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Zenički univerzitet do posljednjeg dana prvog upisnog roka upisao 442, od planiranih 1.035 studenata
Danas je posljednji dan upisa u prvi ciklus studija na osam fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE), a do sada je upisano samo 442 studenata, od planiranih 1.035 - potvrdio je Feni rektor UNZE-a Jusuf Duraković.
22.07.2022. u 12:08
get url
text

Broj upisanih studenata znatno je manji i od broja prijavljenih za upis u prvom upisnom roku, za koji su bili dobili 776 aplikacija. Zbog kasnijeg početka upisa, prvi upisni rok za novi studijski program prvog ciklusa - Tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu, traje do 29. jula.

- Moram izraziti svoje nezadovoljstvo brojem upisanih studenata. Dakle, od prijavljenih 776 kandidata na svih osam fakulteta UNZE-a, danas do 10.00 sati, upisalo se 442 studenta. Moram reći, jednostavno, susrećemo se s ozbiljnim problemom nedostaka djece, odnosno nedostatka studenata. Ostaje nam još drugi, septembarski upisni rok kada očekujemo da će se stanje malo popraviti i kada ćemo opet nastaviti agresivniju kampanju za mjesta koja nisu popunjena - najavljuje Duraković.

Kako je naglasio, promotivna kampanja UNZE-a tokom koje su delegacije obišle gradove Sandžaka u Srbiji te Crnoj Gori, ali i neke gradove u Zeničko-dobojskom kantonu, pokazala se opravdanim potezom.

- Već iz Tešnja imamo znatno povećanje broja upisanih studenata. Barem na tehničke fakultete, prema podacima koji su nam sada dostupni. Ono s čime možemo izraziti zadovoljstvo, jeste da imamo solidan broj upisanih studenata na Medicinskom fakultetu i na Politehničkom fakultetu. Svi ostali fakulteti imaju ozbiljan problem sa nedostatkom broja studenata, u odnosu na ono što je planirano upisati - istakao je rektor Duraković.

Politehnički fakultet tražio je 150 studenata, a bilo se prijavilo 151. Međutim, prijemni je ispit bilo položilo 109, ali su se do danas upisala samo 93 studenata. Nada se da će se upisati i ostali koji su položili prijemni.

Najbliži da ispuni plan upisa, kaže Duraković, trenutno je Medicinski fakultet, koji na svoja dva odsjeka planira upisati 90 studenata. Do sada ih je upisao 73, a za prijemni ispit bilo je prijavljeno 162.

Metalurško-tehnološki fakultet upisao je 34, od 80 planiranih (imali su 50 prijava); Mašinski fakultet upisao je 26, od planiranih 130 (55 prijava); Filozofski fakultet upisao je 39, od planiranih 170 (imali 107 prijavljenih, od kojih je 84 bilo primljeno); Islamsko-pedagoški fakultet upisao je 66, od planiranih 165 (prijavljeno 82); Ekonomski fakultet upisao je 69, od planiranih 150 (prijavljeno 102) te Pravni fakultet upisao je 42, od planiranih 100 (prijavljeno 67).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.