Rudari su u radničkom neposluhu, u koji su stupili u četvrtak, 25. maja, već punih sedam dana.

- Nas ipak ima skoro 900, plus članovi naše porodice, a zadnji smo novac dobili još 19. aprila. Bila je to nepotpuna martovska plata, od koje su nam odbili rate kredita, ali ih nisu i uplatili bankama pa su nam banke ponovo uzele novac. Već je na naplatu stigla i druga rata, ljudima su blokirane i kartice - kaže Avdić.

Proizvodni radnici, kako navodi, nisu prihvatili da potpišu anketne listiće koje su im iz menadžmenta preduzeća dostavili kako bi evidentirali ko želi raditi.

- To su potpisivali samo radnici koji su zaposleni u kancelarijama, ali jamske radnike niko ne može natjerati da rade bez plate - poručio je Avdić, pozvavši predstavnike Federalne vlade i JP EPBiH da im se obrate i saopšte šta su odlučili.

Zenički rudari, dodaje, imaju podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je najavio moguću radikalizaciju.

- Upravo sam se čuo s predsjednikom Sinanom Husićem, koji je najavio da će sutra na adrese Vlade FBiH i JP EPBiH poslati dopis te tražiti da se odrede o situaciji u RMU Zenica. Vjerovatno od ponedjeljka, 5. juna u svim rudnicima Koncerna EPBiH ponovo će biti organiziran jednosatni štrajk upozorenja. Mi ne tražimo ništa osim plata, koje su nam obavezni isplatiti na osnovu Kolektivnog ugovora i Ugovora o radu - kaže Avdić.