open-navfaktor-logo
search
KBZ
Zenički ljekari obavili i prvi porod trudnice sa COVID-19, traže da im se nabavljeni respiratori dostave što prije
Krizni štab Ministrstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona analizirao je na svom današnjem zasjedanju značajniji skok broja zaraženih koronavirusom u tom kantonu, s akcentom na stanje na području općine Maglaj.
30.04.2020. u 14:30
get url
text

Do sada je u tom kantonu, kako je kazao ministar zdravstva Adnan Jupić, evidentirano 167 pozitivnih osoba na koronavirus, od kojih 88 u Maglaju.

Trenutno je na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) smješteno 20, a u depadansu te bolnice još 84 zaražena pacijenta. Svi su stabilni i niko od njih nije na respiratoru.

- Tu je situacija malo složenija, dok je u drugim dijelovima ZDK situacija stabilna i zdravstveni sistem još odgovara svim zahtjevima i potrebama naših osiguranika - kazao je Jupić, navodeći da će taj kanton dobiti samo pet respiratora od Kriznog štaba civilne zaštite Fedracije Bosne i Hercegovine.

Naveo je da su u nedavnom susretu s premjerom FBiH Fadilom Novalićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem dobili informaciju da će iz te kvote dobiti 16 respiratora.

- Prema nekim najnovijim saznanjima, istina iz medija, imam podatke da će to u prvoj fazi biti pet, a da bi se od onih preostalih 20, 11 dodijelilo ZDK. Mi na to ozbiljno računamo. Mislim da bi bila potreba, uglavnom zbog situacije u Maglaju, da se ZDK što prije snabdije s obećanih 16 respiratora - poručio je Jupić.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac smatra "sramotnom najavu raspodjele respiratora", za koju je kazao da nije korektna prema stanovnicima i zdravstvenom sistemu ZDK.

- Mi smo dosad odradili ogroman posao, pokazali smo da hoćemo i možemo. Nažalost, podrška sa viših nivoa je počesto vrlo upitna, a i ovaj se put ponovilo isto. Mi smo trenutno drugi kanton po broju oboljelih u FBiH, a dobijamo mrvice od predviđenih respiratora. Kao što je rekao ministar, oni koji raspodjeljuju, morat će preuzeti odgovornost za slučaj da mi, zbog nedostatka tih sredstava, ne budemo mogli pružiti pomoć našim pacijentima - kazao Skomorac.

On je napomenuo kako imaju dovoljno kapaciteta da zbrinjavaju pacijente, mada im predstavlja problem nagli, eksplozivni ulaz velikog broja pacijenata iz Maglaja.

-Tu je očito zakazala lokalna zajednica. Nadamo se da neće više i da će drugi izvući pouku te shvatiti koliko to može biti ozbiljno. Zdravstveni sistem ima limite, ako se drugi ne ponašaju odgovorno. Mi ne možemo preuzeti odgovornost niti biti jedini koji se brinu o mjerama koje treba da se provodu - istakao je Skomorac.

KBZ je, navodi, nakon što je prije mjesec izvršio operaciju stomaka zaraženog pacijenta, danas uspješno izveo i carski rez nad zaraženom trudnicom, koja je uspješno porođena.

- Ponovo smo prvi. Znali smo da imamo zaraženu trudnicu i radilo se planski. Izvršene su sve pripreme da se sve izvede na najbolji mogući način i, hvala Bogu, to je danas i urađeno. Ekipa je kvalitetno uradila svoj posao, beba je dobro i majka je zasad dobro. Nadamo se da neće biti nikakvih komplikacija - kaže Skomorac.

Federalno ministarstvo zdravstva imenovalo je komisiju koja treba pregledati i izdati dozvolu za rad PCR laboratorijama KBZ-a i Opće bolnica Tešanj (OBT) za testiranje na koronavirus.

Direktor OBT Hasan Škiljo izrazio je nadu da će proprocionalno broju stanovnika, dobiti i broj testova, a u konačnici i respiratora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.