Utorak, 26.09.2023.
h

Žene i djecu tjerali da prose i džepare u Francuskoj, u BIH vodili rastrošan život

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba, koje se terete za organizovani kriminal i krivična djela koja su počinjena na teritoriji BiH i Francuske, uključujući međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, kao i korupciju.

Oni su uhapšeni u sklopu međunarodne akcije kodnog naziva "CD", a ovim krivičnim djelima, kako se navodi u optužnici, stekli su nezakonitu imovinsku korist od oko 5,8 miliona KM.

Optuženi su Elvis Salčinović (42) iz Prijedora, Denis Hamidovića (24) iz Rima, Toni Hamidović (27) iz Sanskog Mosta, Vehbija Salčinović (52) iz Lukavca, Luka Hrustić (26) iz Rima, Kenan Frndić (38) iz Zenice, Nedeljko Dakić (49) iz Prijedora i Božidar Trišić (61) iz Vlasenice, uposlenik Općine Vlasenica. 

VEZANI TEKST - Sud BiH: Bivšem konzulu BiH u Parizu 11 mjeseci zatvora

Optuženi se terete da su u periodu od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

VEZANI TEKST - SIPA u akciji s policijom Francuske: Privedeno 7 osoba zbog organiziranog kriminala i trgovine ljudima

- Tokom istrage je utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zloupotrebama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili lične i putne dokumente osobama koje su transportovali u Francusku radi činjenja krivičnih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., službenik ambasade BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivice, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zloupotrebom položaja, kao uposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su transportovane u Francusku - kazali su iz Tužilaštva BiH.

Kako navode, u ovoj operaciji je tokom istrage ostvarena značajna saradnja i zajednički timovi sa partnerskim institucijama u Francuskoj, jer je počinjenje navedenih krivičnih djela ozbiljno narušavalo sigurnost građana u Francuskoj.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako je SIPA uhapsila osumnjičene u akciji CD (VIDEO)

- Također, tokom istrage su službenici Tužilaštva BiH i SIPA-e boravili u Parizu u Francuskoj te će kolege iz policijskih struktura Francuske biti pozvane i kao svjedoci u ovom predmetu. Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, davanja dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprava, pranja novca, davanje mita te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave - naveli su iz Tužilaštva, te dodali kako će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh