open-navfaktor-logo
search
Institucija kulture
Zemaljski muzej BiH uskoro otvara vrata, a do tada odgovorite na izazov i obucite se kao likovi sa fotografija
Trenutno zatvoren za javnost i Zemaljski muzej BiH svoje aktivnosti "prebacio" je na društvene mreže.
15.05.2020. u 09:43
get url
text
Fotografija nastala u periodu između dva carstva

Facebook i Instagram profili ove najznačajnije naučne i kulturno-historijske institucije puni su zanimljivih sadržaja, a posebno se ističu oni o vrijednim eksponatima koji svjedoče o našoj bogatoj prošlosti.

No, kako bi vrijeme izolacije i socijalne distance proveli što kreativnije, tim Zemaljskog muzeja BiH pozvao je publiku na izazov.

- Tokom vanredne situacije koja se trenutno dešava u cijelom svijetu, između ostalog, zatvoriti vrata Zemaljskog muzeja BiH nije predstavljalo jednostavan zadatak. U želji da održimo kontakt sa svojom publikom i da ne izgubimo konekciju sa promovisanjem i vrednovanjem kulturno-historijskog naslijeđa, putem muzejskih profila na društvenim mrežama svakodnevno nastojimo tu vezu održati. Po uzoru na svjetske muzeje i ZMBiH također se želi upustiti u izazov sa svojom publikom i pokušati animirati sve posjetioce, simpatizere, kolege i prijatelje muzeja - naglasili su iz muzeja.

Pred publiku su stavili nekoliko arhivskih fotografija fotografa Františeka Topiča (1885-1919) koje su publikovane 2017. godine u monografiji pod nazivom "Između dvije imperije" i pozvali ih da vrijeme iskoriste tako što će pokušati imitirati neke od likova sa fotografija koji su živjeli u vremenu između dva carstva.

Važno je napomenuti da monografija "Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885-1919" predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija. 

Knjiga daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopće – Prvog svjetskog rata.

Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se korpus od oko 5.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik, a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf.

- Imali smo fin odziv publike, posebno naše dijaspore. Izazov će trajati još nekoliko dana, dok ne otvorimo vrata muzeja, a to bi se moglo dogoditi u ponedjeljak. Čekamo na odluke i odobrenja. Jedno je sigurno, grupnih posjeta neće biti sigurno do juna, a možda ni tada - kazala nam je Adisa Lepić, kustosica na Odjeljenju arheologije Zemaljskog muzeja BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.