Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Željko Novaković tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da se u periodu od početka maja 1992. godine pa najmanje do septembra 1992, u okviru širokog i sistematičnog napada koji su provodile vojska, policija, teritorijalna odbrana, naoružane grupe ljudi i paravojne formacije srpskih snaga Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo na području općine Bosanski Novi, dešavao oružani napad na civilna naselja Donje Agiće, Gornje Agiće, Crnu Rijeku, Suhaču, Hoziće, Blagaj, Aliće, Ekiće i druga naselja u dolini Japre, Urije, kao i druga naselja nastanjena muslimanskim stanovništvom u navedenoj općini.

Prilikom tog napada, navodi se u optužnici, uništavani su civilni objekti, civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti ubijano i istjerano iz svojih domova koji su zapaljeni i pljačkani, muškarci su odvođeni i zatvarani na stadion “Mlakve“ i u Vatrogasni dom u Bosanskom Novom, a preko 4.000 civila je teretnim vozom premješteno u pravcu Doboja. Progon je nastavljen tako što je s područja Bosanskog Novog protjerano najmanje 13.000 civila nesrpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi Željko Novaković, kao pripadnik srpskih oružanih snaga, znajući za navedeni napad, svjestan da njihove radnje predstavljaju dio tog napada, učestvovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva opštine Bosanski Novi na etničkoj i vjerskoj osnovi i to: ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjene u namjeri i nanošenjem velike patnje, zaključili su iz Suda BiH.