open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Ukrajine
Zelenski: Sarajevski atentat je dokaz da nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava
Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji je održan danas, svjetskim liderima, obratio se i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.
23.05.2022. u 19:16
get url
text

Govorio je o historijskim događajima koji su dramatično promijenili svijet, Sarajevski atentat iz 1914. godine i Minhenski sporazum iz 1938. godine, a koji su prethodili izbijanju dva svjetska rata.

- Pamtimo, na primjer, kako samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava kao što su pucnji 28. juna 1914. u Sarajevu. Historija pamti koliko tuge može izazvati zlo jedne osobe ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Kao što je to bilo, na primjer, 1938. u Minhenu - kazao je Zelenski.

Pozvao je na dodatne sankcije Rusiji.

- Sada je vrijeme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju biti sankcionirane bez izuzetaka, prekinuti im svaki pristup tehnologiji i svim komercijalnim vezama - kazao je ukrajinski predsjednik.

Dodao je da se mora vršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posljedice svojih postupaka te je pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zaplijeni stavi u poseban fond za one koji su pogođeni ratom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.