Najmanje deset mjesta mučenja otkriveno je u oslobođenoj istočnoj regiji, rekao je Zelenski u svom obraćanju, prenose ukrajinski mediji.  

- Mučunje je bilo raširena praksa na okupiranom području - rekao je predsjednik, nazivajući okupatore, koji su pobjegli pred ukrajinskom protivofanzivom prije sedam dana, "fašistima" i upoređujući njihovo ponašanje s ponašanjem nacista.

Poput nacista Rusi će za svoje postupke odgovarati pred sudom, rekao je Zelenski.

- Utvrdit ćemo identitete svih onih koji su mučili i zlostavljali ljude, koji su te zločine donijeli iz Rusije ovamo na ukrajinsku teritoriju.

Rekao je da su okupacijske snage ostavile opremu za mučenje kada su pobjegle. Ukrajinske vlasti objavile su i fotografije za koje vjeruju da su mučilišta i oprema za mučenje.

Dokazi mučenja također su pronađeni među tijelima otkrivenim u masovnoj grobnici u šumi u blizini grada Izjuma, rekao je Zelenski, dodajući da je rad na ekshumaciji mrtvih nastavljen.

Sve je više poziva na osnivanje međunarodnog suda koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini.

- Pozivam na brzu uspostavu posebnog međunarodnog suda koji će procesuirati zločin agresije - poručio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

- U 21. stoljeću ovakvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. To ne smijemo zanemariti. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca.