U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo gdje je na dnevnom redu i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu. 

VEZANI TEKST - Ni danas nije potpisan kolektivni ugovor radnika u zdravstvu, šta će razmatrati sutra Skupština KS
 

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, ističe da zdravstvenim radnicima nije u interesu da danas prođe finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sve dok se ne potpiše granski kolektivni ugovor. 

- Jučerašnji Vranićev preformans je bio da pokuša javnosti predstaviti da smo se mi nešto dogovorili samo da bi danas prošao finansijski plan Zavoda. Nije nam u interesu da finansijski plan prođe sve dok se naši zahtjevi ne ispune - kazao je Selimić.

Zdravstvene radnike ispred zgrade Vlade KS jutros su posjetili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović.

- Posjetili su nas Šefik Džaferović i Sebija Izetbegović, pa se sad bojim da ne počnu pričati da smo SDA. Morat ćemo naći i Konakovića ili nekoga iz "njihove stranke", pa se i sa njima uslikati - rekao je šaljivim tonom Edo Selimić.

Zdravstveni radnici sa Sebijom Izetbegović

Podsjećamo, nakon više od 30 mjeseci agonije u petak su pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli dogovor o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, a jučer je ponovo sve stavljeno na čekanje do odluke Vlade KS.

Radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.