open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Zdravstveni radnici dogovorili povećanje plaća, farmaceuti imaju dvije opcije za štrajk
Pregovori s timom Vlade TK su okončani i dogovoreno je da se ide na povećanje plaće koje će iznostiti 8,4 posto, linearno, za sve zaposlene u zdravstvu
07.11.2019. u 20:03
get url
text

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu dobit će povećanje plaća za posljednja tri mjeseca 2019. godine, a kolektivni ugovor za narednu godinu bit će predmet razgovora već početkom naredne godine. Zahtjev za povećanjem istakli su i farmaceuti, ali za njih, sudeći po izjavama premijera i resorne ministrice, novca neće biti.

Farmaceuti nezadovoljni

- Primarnu zdravstveni zaštitu u FBiH čine ljekari, stomatolozi, farmaceuti, plus njihovi tehničari koji su uključeni u taj lanac. Ako je nerealno da farmaceut traži prosječnu plaću u FBiH, kako je realno da ljekari i stomatolozi uvijek traže neke povišice. Kako je moguće da ljekar u općoj praksi ima veću plaću od farmaceuta, koji je odgovrno lice u apoteci i ona ne može raditi bez njega. To nije nerelanost. Ako se radi na izjednačavanju uvjeta rada, onda smo i mi u tom krugu - kaže predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

Podsjećamo, premijer TK Denijal Tulumović jučer je rekao da su "zahtjevi farmaceuta nerealni", a dan ranije je ministrica zdravstva Dajana Čolić rekla da trenutno nema novca za povećanje cijene naknade po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova. Ta cijena u TK trenutno iznosi jednu KM, dok je u Kantonu Sarajevo 1,65, Zeničko-dobojskom 1,75, a Hercegovačko-neretvanskom 1,50 KM. U skladu s tim, farmaceuti u TK traže izjadnačavanje s ostalim kolegama u FBiH.

- I mi smo ljudi i tražit ćemo svim legalnim sredstvima naša prava. Ako je za to potreban štrajk, onda ćemo imati štrajk - kaže Gazibegović.

Opcije za štrajk farmaceuta su zatvaranje apoteka na nekoliko dana, ali i obustava izdavanja lijekova s esencijalne liste.

Dogovor za zdravstvo

Ono što farmaceuti traže, već su dobili zaposleni u zdravstvu, barem na neko vrijeme. Prema riječima Zijada Latifovića, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK, pregovori s timom Vlade TK su okončani i dogovoreno je da se ide na povećanje plaće koje će iznostiti 8,4 posto, linearno, za sve zaposlene u zdravstvu.

- Nama je kolektivni ugovor istekao i ono što je dogovoreno, trebalo bi se primjenjivati od 1. oktobra. To je u biti isti ugovor koji smo imali unazad dvije godine i jedina je izmjena povećanje satnice. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK prošle godine je poslovao u suficitu od 15.250.000 KM, a taj novac je Skupština tK u aprilu mjesecu već rasporedila, što po našem mišljnju nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Za naše povećanje po kolektivnom ugovoru potrebno je oko 2,7 miliona KM, pa je Vlada tražila da se izmijeni odluka Skupštine da bi se novac oslobodio - pojašnjava Latifović.

On dodaje da je Vlada već donijela potrebnu odluku, a Skupština je to trebala učini 2. novembra, međutim sve je prolongirano za sjednicu zakazanu za 18. novembar.

- Novi ugovor bi važio samo do 31. decembra, s tim da on nakon isteka može biti važeći još 90 dana ili do potpisivanja novog. Mi ćemo vidjeti kakav će biti finansijski rezultat ZZO TK za ovu godinu, a u pripremi je i okvirni kolektivni ugovor za zdravstvo na nivou FBiH, pa ćemo nove pregovore i naše zahtjeve morati uskladiti s tim - zaključio je Latifović.

Zdravstveni radnici barem na neko vrijeme mogu biti mirni, ukoliko se sve dogovoreno ispuni. Do tada su na potezu farmaceuti, a jasno je da sa svakim štrajkom u bilo kojoj zdravstvenoj oblasti najviše ispaštaju građani. Hoće li do štrajka doći vidjet ćemo vrlo brzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.