open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Zdravko Mamić prodaje vilu i stan u Zagrebu da vrati dug hercegovačkom kralju kladionica
Poduzetnik Renato Korać, vlasnik lanca kladionica u BiH, koji je Zdravku Mamiću posudio nešto više 11,5 miliona konvertibilnih maraka kojima je podmirio dug državi, upisao se kao vlasnik Mamićeve vile na Tuškancu i luksuznog stana na Cvjetnom trg u Zagrebu.
06.06.2022. u 11:48
get url
text

No, kako saznaje Jutarnji.hr riječ je o uvjetnom vlasništvu na temelju sporazuma o posudbi 12 miliona KM, te da poduzetnik Korać nije zainteresovan za preuzimanje nekretnina.

Krešo Vukoja, direktor u Koraćevim firmama, kaže da je rok za podmirenje duga do kraja juna 2022. godine.

- Gospodin Korać nije zainteresiran za preuzimanje tih nekretnina, nego je upisan dok se ne podmiri potraživanje. Rok ćemo najvjerojatnije produžiti jer nekretnine još nisu prodane, naime Mamić traži kupce. Novi rok bit će do Nove godine - otkriva Vukoja, dodajući da su se poduzetnik Korać i Mamić upoznali tek otkad on boravi u Bosni i Hercegovini te da se to dogodilo nakon jedne "crkvene mise".

Direktor Vukoja dodaje da samo kuća na Tuškancu, prema nekim procjenama, vrijedi više od duga, odnosno oko 16 miliona KM, ali da opet u konačnici sve vrijedi onoliko koliko je neko za to spreman platiti.

Podsjetimo, Mamiću se na teret stavljala šteta od 13,5 miliona KM. Država Hrvatska mu je bila oduzela 1,95 miliona KM na teret jamstva koje je Mamić uplatio za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Hrvatske), nakon što mu je jamstvo vraćeno, također blokirao. Mamiću je do podmirenja duga od ukupnog duga nedostajalo još 11,6 miliona KM.

Da dug nije bio podmiren, država bi ubrzo počela provoditi ovrhe nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom. Međutim, 21. jula Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostali novac te tako podmirila dug. Također, s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske sklopljen je sporazum da se taj novac Mamiću, ako bi Ustavni sud i ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega, ne vraća tokom ponovljenog postupka, već će se čekati pravomoćni ishod tog eventualnog ponovljenog postupka.

Poseban upitnik stajao je nad porijeklom novca kojim je Mamić vratio dug. Govorilo se o tome da je podigao kredit, ali je Mamiću novac posudio Korać.

Isto tako Mamićeva supruga, kad je uplaćivala toliki iznos, morala je prikazati njegov izvor te je na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao njegovo porijeklo kako bi se otklonile sumnje da je Korać poslužio samo kao paravan za uplatu.

Provjere koje je Hrvatska zatražila od BiH pokazale su da je Korać zaista bio u posjedu tolike svote gotovog novca (oko 12 miliona KM) te da ga je dao Mamiću.

Korać je inače vlasnik Premier World Sport kladioničarske firme iz Čitluka u BiH. Aktivan je bio i u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.