open-navfaktor-logo
search
Prekršio mjere zabrane
Zbog prijetnji zaštićenom svjedoku pritvoren Dušan Ćulibrk, optužen za ratne zločine
Nakon dostavljenih informacija od zaštićenog svjedoka, da su mu od optuženog u predmetu upućene prijetnje i zahtijevana izmjena iskaza, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ukidanje mjera zabrane i određivanje pritvora za optuženog Dušana Ćulibrka, rođenog 1970. godine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
15.02.2022. u 11:00
get url
text

- Putem nadležnih službi za pružanje podrške svjedocima, zaprimljene su informacije da je optuženi u predmetu, uoči početka suđenja, ostvario kontakt sa zaštićenim svjedokom i od njega zahtijevao promjenu iskaza u svoju korist. Radi se o suđenju na osnovu optužnice za ratne zločina na području Bosanske Кrupe, koja se odnosi na ubistvo većeg broja žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice - jama Lisac - saopćilo je Tužilaštvo.

Dodaju da je zbog očiglednih kršenja mjera zabrane postupajući tužilac zatražio je da se optuženom odredi mjera pritvora.

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva odredio pritvor za optuženog Ćulibrka.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama za pružanje podrške svjedocima, preduzima aktivnosti kako bi se svjedocima i zaštićenim svjedocima u predmetima, pružila zaštita zagarantovana zakonom, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.