open-navfaktor-logo
search
Disciplinska komsija
Zbog podrške Sakibu Mahmuljinu: Željo kažnjen novčano, Manijacima zabranjeno na Tušanj
Fudbalski klub Željezničar kažnjen je sa 2.000 KM, a navijačima ovog kluba zabranjen je odlazak na naredno gostovanje (protiv Slobode na Tušanj u posljednjem kolu Premijer lige BiH).
21.05.2022. u 18:52
get url
text

Ovu odluku donijela je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH i to zbog parola koje su Manijaci podigli u 28. kolu Premijer lige BiH na gostovanju kod Tuzla Cityja na Tušnju.

Navijači Želje iskazali su podršku Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike BiH (ARBiH), koji je osuđen na osam godina zatvora.

- Mi nismo kao oni. Nikad nismo bili kao oni, niti ćemo ikad biti kao oni! Sakib Mahmuljin je heroj, a ne zločinac! - pisalo je na jednoj paroli koju su podigli Manijaci, dok je preko drguge parole poslata kratka i jasna poruka:

- Dobrovoljačka nije zločin!

Iz Disciplinske komisije FSBiH objasnili su da je Željo kažnjen zbog "nereda na stadionu, rasizma i drugih oblika diskiriminacije".

- FK Željezničar izriče se novčana kazna u iznosu od 2.000 KM i kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima na gostujućoj utakmici, u skladu sa članom 59. stavovima 3. i 6. i članom 80. stavom 1. tačkom c) (Neredi na stadionu i rasizam i drugi oblici diskriminacije), a zbog prekršaja počinjenih na prvenstvenoj utakmici 28. kola Premijer lige BiH koja je odigrana dana 30. aprila 2022. godine na stadionu Tušanj protiv Tuzla Cityja (0:0) - objasnili su iz DK FSBiH, uz dodatak:

- FK Željezničar dužan je uplatiti novčanu kaznu na račun FSBiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti odluke. Kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima na gostujućoj utakmici teče od dana pravosnažnosti ove odluke.

Novčano su kažnjeni i FK Borac (3.000 KM) zbog toga što su navijači ovog kluba koristili pirotehniku u meču protiv Sarajeva, te HŠK Zrinjski i FK Velež sa po 1.000 KM zbog upotrebe pirotehnike u meču sa Širokim Brijegom, odnosno Rudarom iz Prijedora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.