Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera tokom januara i februara izrekli upravne mjere u vidu 517 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Također, doneseno je 38 rješenja o zabrani rada fizičkim i pravnim licima, te 74 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta.

Najveći broj sanitarnih nadzora tokom januara i februara izvršili su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona.

Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora nad provođenjem higijensko-epidemioloških mjera iz naredbi kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u prethodna dva mjeseca izvršili 313 inspekcijskih nadzora u okviru kojih su utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje 12 prekršajnih naloga u iznosu 22.000 KM, te su izdali 39 rješenja o otklanjanju nedostataka, 38 rješenja o zabrani rada fizičkim licima i 74 upozorenja.

Učešće federalnih inspektora u kontroli provođenja higijensko-epidemioloških mjera na području FBiH nastavlja se u okviru zaduženja koja proizilaze iz važećih naredbi i propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz FUZIP-a.