open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Završeno ročište za određivanje pritvora Hadžibajriću i Destanović: Tužioci izlagali skoro 40 minuta
U Kantonalnom sudu Sarajevo održano je ročište nakon što je Tužilaštvo KS zatražilo jednomjesečni pritvor za načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i sekretarku Almu Destanović. Sud bi odluku morao donijeti najkasnije sutra do 18 sati, što je zakonski rok, poručila je odbrana Hadžibajrića.
11.05.2023. u 20:18
get url
text

VEZANI TEKST - Oglasili se iz Tužilaštva KS, poznato šta se Hadžibajriću i ostalima stavlja na teret

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Nadležni tužioci Darko Soldat i Samir Selimović su u svom izlaganju, koje je trajalo skoro 40 minuta, istakli kako je "Hadžibajrić načelnik 15 godina te da je stekao mnogo poznanstava".

- Već je pokušao utjecati na svjedoke i dokaze. Istraga je započela prije nekoliko godina, saslušani svjedoci u decembru 2020. godine. Oni su instruisani kako da svjedoče. 

Što se tiče Destanović, postoji opasnost od bjekstva jer je državljanka pored Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Na Kosovu je rođena. Tužioci su istakli kako Kosovo i BiH nemaju diplomatskih odnosa niti saradnje, a Kosovo prema Ustavu ne izručuje svoje državljane. 

Za oboje se smatra da su ustrajni u vršenju krivičnih djela te da će ih nastaviti ukoliko budu pušteni na slobodu te da će prikriti imovinsku korist - naglasili su na ročištu tužioci.

Dvije kategorije dokaza

Dodali su kako "imaju dvije kategorije dokaza: pismene prirode u vidu oduzete dokumentacije i materijalne prirode, te komunikacije razmijenjene putem aplikacije Sky sa dva naloga koja pripadaju drugim osumnjičenima Seidu Hadžibajriću i Elmedinu Karišiku".

- Razmijenjene su fotografije sa brojačem novca te iznosom. U jednoj poruci Seid Hadžibajrić pitao je Elmedina Karišika "Koliko se ovaj mjesec ostvarilo?" - istakli su tužioci i dodali:

- Na aplikaciji Sky Seid Hadžibajrić je imao kodno ime Rajvosa, a Karišik kodno ime Medo.

U komunikacijama navode nadimak Beg, a koji je, naveli su tužioci, pripadalo Ibrahimu Hadžibajriću. Kada je sudija Mirza Đozo na početku ročišta navodio nadimke za Hadžibajrića koji su glasili Ibro, Beg i Hadžija, Hadžibajrić je izjavio kako ne zna za nadimak Beg.

Tužioci su također naveli kako se u Sky aplikaciji spominju Admir Arnautović Šmrk i Adnan Maglić koji su, prema njihovim riječima, došli da preuzmu parking i istjeraju iz posjeda firmu koja je imala legalno korištenje.

Tužilaštvo je, također, u svom iznošenju iznijelo svjedočenje privremene uposlenice Općine A. A. Ona je rekla da je na nalog Hadžibajrića bila zaključana u sali nekoliko sati gdje je sa više službenika falsifikovala obrasce CIK-a za osnivanje njegove stranke Nezavisna bh. lista, koristeći podatke s Pala, a to je uradila kako bi dobila posao u Općini. Tužioci su kazali da je Hadžibajrićev punac direktor porezne uprave "ovog entiteta", ali nisu precizirali da li se radi o Šerifu Isoviću.

Odbrana Ibrahima Hadžibajrića koju predvodi advokat Asim Crnalić je nakon petominutne pauze izložila svoje argumente.

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv Hadžibajrića zbog nezakonitog otpuštanja državnih službenika

- Ja vjerujem u Sud i nadam se da će voditi računa o pravnim razlozima i da će vidjeti da literalne sposobnosti tužioca nemaju značaj pri procjenjivanju eventualne krivnje. U ovom materijalu gotovu da nema istinitih navoda optužujućeg značenja, ima na hiljade pretpostavki koje ne mogu biti dokaz jer u postupcima analizira i zaključuje Sud.

Ne policijska uprava kao što nam se danas prezentira. Ne može imati dokaznu snagu za gubitak slobode. Analiza MUP-a KS o Sky alikaciji i sadržaju nema značenje za ovaj postupak. Dokazi nisu dobijeni preko službe pravne pomoći. Nisu ostvareni po stručnom postupku ove države. Ne može se izvan prava na privatnost pribavljati bilo kakav dokaz bez sudskog naloga - stav je Crnalića.

Naglasio je "kako nema spora te da je tačno ono što je u vezi sa zaključivanjem ugovora o najmu parking prostora. A da je spor je u tome što Tužilaštvo sebi dopušta da mimo dokumenata tumači značenje tih ugovora".

Zajednička štednja sa suprugom

- Što se tiče pronađenog novca kod Hadžibajrića, 50.000 eura na jednom računu je zajednička štednja sa suprugom. Pronađenih 150.000 KM je iznos sastavljen od razlike u cijeni dva stana koja je prodao i kupio stan, tu se nalazi. Od toga je imao korist 60.000 KM. Također je uzeo kredit u iznosu 50.000 KM - kazao je Crnalić navodeći kako nije nesrazmjeran iznos između primanja i onoga što se nalazi na računu.

Ibrahim Hadžibajrić je pojasnio na ročištu svoje imovinsko stanje istakavši kako je sve transparetnto i da je sve išlo putem bankarskih transakcija.

- Sve je bilo u skladu sa zakonom - kazao je Hadžibajrić.

Braniteljica Alme Destanović pridružila se svemu što je iznio Crnalić.

Spremna da preda sve isprave

- Oko sat vremena smo slušali izlaganje tužioca, a samo nekoliko puta smo čuli ime Alma Destanović. Njoj se od svega ovog opisanog u činjeničnom opisu stavlja na teret da je potpisala dva ugovora za najam parkinga po ovlaštenju načelnika. 

Kao sekretar Općine ona nije autor ovih ugovora, nije sprovela proceduru koja je prethodila sačinjenju ugovora. Ugovor je za Općinu Stari Grad bio koristan, a ne štetan. Ministarstvo saobraćaja KS je dodijelilo KJKP Rad na korištenje ove prostore, iako to pripada Općini Stari Grad - kazala je advokatica Marsela Bajramović.

VEZANI TEKST - Osumnjičeni u predmetu "Start" predati Tužilaštvu BiH

Odbrana Destanović je navela kako ona nema putnu ispravu Kosova, samo ličnu kartu. Također, saopćeno je da je voljna da preda sve svoje isprave kao i maloljetnog djeteta. Odbrana je zatražila da se Destanović pusti uz mjere zabrane i izricanje kućnog pritvora, uz naglasak da je spremna na saradnju.

Pored toga, naveli su kako nema ništa čudno što je na računu Destanović pronađeno 160.000 KM jer su njena primanja godišnje iznosila oko 40.000 KM. Također, ima dva brata u Njemačkoj te mamu koja prima penziju u eurima iz Srbije i iz Kosova.

Destanović je zamolila da joj se ne oduzima pravo majke i da joj se omogući da bude sa svojim djetetom, nakon čega se rasplakala.

Podsjećamo, Hadžibajrić i Destanović su uhapšeni u utorak u okviru akcije "Start". Također, uhapšeni su i Seid Hadžibajrić, načelnikov sin, te Elmedin Karišik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.