Bosnu i Hercegovinu predstavljali su bacač kugle Dževad Pandžić, strijelci Zerina Skomorac i Ervin Bejdić, stonoteniser Haris Eminović, te reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koja se iz Tokija vraća sa bronzanom medaljom.

Bile su to sigurno najspecifičnije POI u historiji. Uz godinu dana odgađanja zbog pandemije koronavirusa, ipak su održane u nevjerovatnim uvjetima, bez gledalaca i uz stroge epidemiološke protokole, uz silna testiranja svih učesnika u gradu u kojem vlada vanredno stanje zbog rekordnih brojki zaraženih koronavirusom.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Andrew Parsons je istakao da su "Igre u Tokiju nadmašile sva očekivanja".

- Bilo je fantastično, sportistima smo pružili sigurno okruženje, a istovremeno smo štitili i japansko stanovništvo - poručio je Parsons, 44-godišnji Brazilac kome su ovo bile prve ljetne POI otkako je 2017. godine preuzeo IPC:

- Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. nisu samo historijske, već su bile i fantastične. U 12 čarobnih dana sportisti su svijetu dali samopouzdanje, sreću i nadu. Rušili su rekorde, grijali srca i otvarali umove - dodao je.

Zahvalio je glavnim učesnicima u organizaciji Igara, nacionalnim paraolimpijskim odborima, međunarodnim federacijama, funkcionerima, klasifikatorima i medijima, posebno istakavši volontere.

Paraolimpijska zastava sada je u rukama Pariza, domaćina sljedećih ljetnih POI 2024. godine.