Završeni "Dani Jurislava Korenića": Predstava "Jami distrikt" apsolutni pobjednik

objavljeno: 23.12.2017. u 21:03

Drugo izdanje Festivala “Dani Jurislava Korenića“, koje je 16. decembra otvorio “Kralj Lear“, završeno je večeras dodjelom nagrada u Kamernom teatru 55.

Tako je nagrada “Jurislav Korenić“ za najbolju predstavu u cjelini otišla u ruke režiseru "Jami distrikta" Kokanu Mladenoviću.  Nagrada “Žan Marolt“ za najboljeg glumca pripala je Marku Petriću za ulogu Nikole Tesle u predstavi "Tesla Anonimus", a najbolje glumice su Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković iz predstave "Jami distrikt".

Najbolju režiju uradio je Kokan Mladenović u predstavi “Jami distrikt”, a najbolji tekst je za predstavu “Sinovi umiru prvi” autora Mate Matešića.

- Hvala žiriju, počašćen sam iskreno ovim priznanjem. Nagrada je bilo i Bogu hvala bit će ih, a ono što je meni najveća nagrada je učešće na ovom festivalu - kazao je apsolutni pobjednik drugog izdanja ovog festivala Kokan Mladenović.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kazao je da je organizacija ovog festivala bila još jedan izazov.

- Iza nas je osam dana teatra, 8 dana strasti, osam sati razmjene energije, osam predstava. Ovo je bio još jedan veliki izazov za Kamerni teatar i još jedna njegova pobjeda. Ovo je uspjeh kolektiva Kamernog 55. Primili smo i ispratili oko 200 gostiju, imali smo šest promocija knjiga, osam predstava, okruglih stolova... To je podvig za koji se nadam da će imati dostatna sredstva. Dosta je bosanskog minimalizma - rekao je Hadžihafizbegović.

O pobjednicima je odlučivao žiri u sastavu: Dragan Komadina, Vedran Fajković, Elma Berberović, Larisa Sarajlić- Ramović i Nebojša Glogovac.

Festival “Dani Jurislava Korenića” osim što slavi pozorišnu umjetnost, podsjeća i na tvorca teatarske sarajevske scene, velikog Jurislava Korenića, po kojem nosi i ime.

Osim predstava, u sklopu Festivala predstavljen je i veliki broj knjiga. Inače, Festival je regionalnog karaktera i okuplja najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Svečanosti u Kamernom 55 prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života naše zemlje, a najavljeno je da će treće izdanje biti još sadržajno kvalitetnije.