Zavidovići: Radnici Krivaje blokirali tri raskrsnice, došao i Novalić

objavljeno: 02.02.2018. u 10:15

Federalni premijer Fadil Novalić jutros u 8 sati posjetio je radnike Krivaje mobel u stečaju, koji su se okupili pred kapijom preduzeća, gdje protestuju zahtijevajući od tužilaštva da postupi po krivičnim prijavama i procesuira odgovorne za propadanje preduzeća.

Nakon razgovora s premijerom oko 400 radnika blokiralo je tri raskrsnice na regionalnom putu u centru Zavidovića, gdje će ostati danas do 11 sati.

Predsjednik Sindikata Krivaje Besim Hasić ispričao nam je da je premijer Novalić došao među radnike i u razgovoru s njima se zadržao oko sat.

- Rekao nam je da će učiniti sve što je u skladu sa zakonom, a mi smo i tražili samo da se po zakonu provjere ugovori, da tužilaštvo i sudstvo odrade svoj dio posla. U pravosudnim institucijama su samo kazali da imaju 260 stranica materijala koji su dobili, pa neka rade po tome, a ne samo da ganjaju ljude koji odu posjeći metar drva kako bi prehranili porodice. Takvi ljudi samo idu u zatvor, a ovi što su prevarili Federaciju za 6,5 miliona i oni koji su cijeli život u kriminalu, oni stoje po strani – kaže Hasić za Faktor.

Prema njegovim riječima, radnici su se dogovorili da će nakon dva dana protesta upozorenja tužilaštvu dati rok od sedam dana kako bi vidjeli jesu li šta uradili.

- Ako se ogluše po pitanju naših zahtjeva, odgovorno tvrdim da će svi radnici do daljnjeg biti na magistralnom putu M-17 – kaže Hasić.

Premijer je podsjetio da je Krijava preduzeće uništeno višegodišnjim kriminalom te da je Vlada FBiH prije više od godinu uputila krivičnu prijavu u vezi s događajima u ovoj kompaniji. Pozvao je nadležne institucije da reaguju i sve krivce, bez obzira na funkciju, procesuiraju.

Vlada će, sa svoje strane, rekao je Novalić, nastaviti da pomaže radnicima putem uvezivanja radnog staža i uplate doprinosa.

- Mi smo do sada uspjeli da revitaliziramo više od 20 preduzeća u čitavoj Federaciji. Tuzlanski kanton je danas praktično preporođen i ja vjerujem da se isto to može dogoditi u Zeničko-dobojskom kantonu. Pronašli smo već rješenje za Željezaru. Na redu je Krivaja. Mi nažalost ne možemo ulaziti u određene sudske postupke i moramo sačekati da oni budu završeni. S obzirom na uspjehe koje bilježi naša drvoprerađivačka industrija, vjerujem da i ovo preduzeće ima šansu da se digne iz pepela, da postane motor razvoja čitavog kantona, te da će u njemu naći zaposlenje veliki broj radnika – kazao je Novalić nakon sastanka s radnicima.