open-navfaktor-logo
search
Stoje u hladnjačama
Zaustavljen izvoz maline u Evropu: "Nije se desilo da do sada ne dobijemo novac"
Obustavljen je izvoz malina iz Unsko-sanskog kantona (USK) na evropsko tržište jer ne postoji interes za ovim voćem, potvrdio nam je to Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u ovom kantonu.
23.10.2022. u 19:10
get url
text

- Otkupljivači jednostavno ne mogu naći kupce na evropskom tržištu. Trgovina se do sada najviše bazirala na Srbiju, ali je i kod njih sve stalo. Srbija je do sada najviše izvozila za Rusiju, ali kako je ova zemlja pod sankcijama, zbog agresije na Ukrajinu, sve je stopirano. Mi smo uspjeli izvesti tri-četiri šlepera maline, no to je ništa, nije ni jedan posto u odnosu na količinu koja postoji jer je ova godina sa prinosom bila dobra - pojašnjava Mahmutović.

Proizvođači dobili samo avanas

Napominje kako je otkupljivačima predat cijeli urod maline, ali je problem što proizvođači nisu uspjeli naplatiti sve.

- Otkupljivači su proizvođačima isplatili avans od četiri do pet KM po kilogramu, a dogovorena cijena je od osam do 10 KM. Ima firmi koje još nisu isplatile ni avans, a uz to sada je nastao problem prodaje malina koja je trenutno u hladnjačama, što uzrokuje dodatne probleme jer čujemo da će uskoro poskupjeti struja. Zabrinuti smo jer je sve neizvjesno - navodi Mahmutović.

Ovakva situacija već se, dodaje Mahmutović, odrazila na proizvođače u USK, pa mnogi više ne planiraju proizvoditi i uništavaju malinjake.

- Ljudi su uložili sredstva, trud, radili cijelu godinu i na kraju ne mogu naplatiti ono što su proizveli. Kako u ovakvim uvjetima dalje išta planirati i raditi - ističe Mahmutović.

Kaže kako je pozitivno što je malina uvrštena u sistem poticaja, koje će malinari dobiti do kraja godine, ali ni to, dodaje, ne može pokriti sve troškove.

- Jedini način je da pokušamo preko Ministarstva poljoprivrede da nam pomognu koliko mogu. No i njima je sad problem jer su već isplanirali obaveze prema nama koje su jednim dijelom i ispoštovane u USK, a ostatak, u vidu subvencija, očekujemo do kraja 2022. Međutim, sve je to nedostatno jer se radi o ogromnim sredstvima, zamislite - osam KM po kilogramu na hiljade tona koje čekaju da budu plasirane na tržište - objasnio je Mahmutović i naglasio kako je ista situacija i u drugim kantonima u Federaciji BiH, ali i u entitetu RS.

Turska otkupljuje ogromne količine

No Dobrisav Blagojević, predsjednik Udruženja malinara "Vilamet", koje pokriva područje Bratunca, Milića i Srebrenice, kaže "kako i njima hladnjačari govore da je izvoz maline stao, ali da im ne treba na svaku vjerovati".

- Ja sam u razgovoru sa direktorom jedne firme, koja se bavi otkupom maline iz Sapne, saznao da su oni već u januaru ugovorili izvoz maline. Znam da Turska otkupljuje ogromne količine. Zašto se njima ne ponudi malina jer ta zemlja nije pod sankcijama? Ne vjerujem da je sve stalo, možda se ne izvozi istim tempom kao prošle godine jer se i Evropa boji da im hladnjače ne ostanu bez struje - navodi Blagojević.

Govori kako je ove godine proizveo oko sedam tona malina koje je predao otkupljivačima, ali sve nije naplatio.

- Dobio sam avans. Neki su plaćali devet, neki devet i po KM, ja sam sve dao za šest KM bez PDV. Duguju mi još 11.500 KM. Otkupljivači stalno kukaju kako prodaja ide slabo. Mene to ne zanima jer sam ja svoj dio posla uradio. Danas je 21. oktobar, nikada se nije desilo da do ovo doba godine proizvođači ne dobiju zarađeni novac - kazao je Blagojević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.