open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Zatraženo produženje pritvora za uhapšene u akciji "Nevera"
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za svu trojicu osumnjičenih uhapšenih u akciji "Nevera", saopćilo je Tužilaštvo BiH. 
29.08.2022. u 16:23
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Nevera": Trojica uhapšenih, potraga za šurom odbjeglog Adela Kabaša

Prijedlog za produženje mjere pritvora upućen je za osumnjičene Edvina Imamovića (1989), Emira Begića (1992) i Emira Subašića (1989), a zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala,  u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH. Mjera pritvora potrebna je kako bi se obezbijedio nesmetan nastavak i okončanje istrage u ovom predmetu za organizovani kriminal - naveli su iz Tužilaštva BiH. 

Kako je Faktor ranije pisao, radi se o grupi odbjeglog Adela Kabaša (ranije Murtović), zvanog Dasta, koji se sumnjiči za ubistvo Mehmeda Meše Ramića u sarajevskom naselju Pofalići u decembru prošle godine.

Osim njega, akcijom su obuhvaćeni i njegov šura Emir Kabaš, koji je također u bjekstvu i za njim se traga, kao i Subašić, Begić i Imamović, koji su nakon hapšenja prije mjesec pritvoreni.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Kafić Hill na Pofalićima ponovo meta napada, eksplozija uznemirila građane

Policija je tokom akcije "Nevera" pretresla kuće, ugostiteljske objekte i vozila koje koriste osumnjičeni, te su tom prilikom pronašli i oduzeli osam ručnih bombi, četiri pištolja sa okvirima i 29 metaka, poluautomatsku pušku sa preklopnim kundakom, veću količinu marihuane, osam PVC vrećica sa spidom, digitalne vage, više mobitela, dokumente za koje se sumnja da su krivotvoreni, kao i veću sumu novca.

Također, pretresom kuće koju koristi Emir Begić pronađeno je oko 130 kilograma aromatiziranog duhana tržišne vrijednosti oko 31.000 KM, koji su oduzeli pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.