open-navfaktor-logo
search
Samit "Otvoreni Balkan"
Zastupnici komentiraju: Tegeltija je na turističkom putovanju u Ohridu, bilo bi dobro da svrati i na Kosovo,...
Dvodnevni samit u Ohridu  "Otvoreni Blakan" počeo je. Pored domaćina premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, prisustvovali su i premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.
08.06.2022. u 18:15
get url
text
Zoran Tegeltija

Kako Crna Gora i BiH nisu članice ovog projekta, Abazović i Tegeltija bili su samo gosti na ovom samitu, no to nije bio razlog da izostane njihovo obraćanje.

Tako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH izjavio kako je siguran da će BiH prije ili kasnije postati članica "Otvorenog Balkana", te kako prisustvuje samitu jer zna da poslovna zajednica u BiH i građani podržavaju projekat.

VEZANI TEKST - Tegeltijini snovi: Otvorimo granice da naši ljudi žive kao nekad u zajedničkoj državi

- Sve nas pozivam da napokon napravimo kompletan "Otvoreni Balkan", da otvorimo naše granice za nesmetano kretanje ljudi, roba i kapitala da omogućimo da naši građani žive kao ljudi, kao što su nekada živjeli u zajedničkoj državi – kazao je Tegeltija u svom obraćanju.

On je i dan ranije kazao kako se BiH priprema biti članica iako odluke Predsjedništva o pristupanju ovom projektu nema.

Za Faktor je ranije potvrđeno kako je Tegeltija poslao Predsjedništvu BiH samo informaciju da će ići u Ohrid, ali nije zatražio saglasnost kako za putovanje tako ni za ono o čemu će govoriti.

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH kaže kako s obzirom da nema odluke Predsjedništva BiH, a ovo pitanje je iz domena vanjske politike te je u nadležnosti istog, "Zoran Tegeltija je u suštini na turističkom putovanju u Ohridu".

On je podsjetio da BiH ima međunarodni ugovorni odnos sa EU, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), podnesen zahtjev za članstvo u EU, Mišljenje Evropske komisije za kandidatski status, Berlinski proces, te smo kao država dio i CEFTA sporazuma.

- Ovo sve navodim iz razloga što iz gore navedenih vanjskopolitičkih odnosa stoji i finansijski paket za našu državu. Naš vanjskopolitički cilj, a na bazi već donesenih odluka u institucijama države, je punopravno članstvo u EU i NATO. Naš ugovorni odnos sa EU i NATO savezom je već postavljen i svako skretanje na neke paralelne trake nas može samo eventualno usporiti – pojašnjava Đonlagić i dodaje:

- S druge strane, tzv. "Otvoreni Balkan" nema ništa od navedenog. Niti okvir iza kojega su odluke institucija EU, niti finansijski paket. Ono što ima jesu samo političke tendencije pojedinih država u regiji da dominiraju u odnosu na druge.

VEZANI TEKST - Ipak su Džaferović i Komšić u pravu, Joseph: "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet"

Zastupnik SDA u Parlamentarsnoj skupštini, Šemsudin Mehmedovć ocijenio je odlazak Tegeltije na samit u Ohridu kao samovoljan potez, obzirom da je Vijeće ministara pomoćni organ izvršne vlasti, odnosno Predsjedništva BiH.

- Ako već ide u Ohrid dobro bi bilo da svrati  i na Kosovo, da ga prizna kao nezavisnu državu i da potpiše sporazum o liberalizaciji viznog režima . Time bi privrednicima BiH olakšao privređivanje i saradnju sa privrednicima sa Kosova – rekao je Mehmedović

Kako dodaje, takav potez bi onda upotpunio njegovu sliku putovanja u Ohrid.

- S druge strane predsjedavajući Vijeća ministara iza sebe ima mandat od tri godine u kome nije uradio ništa čime bi se mogao pohvaliti osim što je dodatno zadužio BiH sa nekoliko desetina miliona eura. Smatram da je raditi ovako ozbiljnu stvar na neozbiljan način svojstveno upravo političkoj opciji kojoj on pripada – zaključuje on.

Predsjednik PDP-a i državni zastupnik, Branisalv Borenović kratko je prokomentarisao:

- Svaka inicijativa koja ima za cilj ekonomsko povezivanje, brzi protok ljudi, roba i kapitala je dobrodošla i treba je podržati. Mislim da je "Otvoreni Balkan" veoma korisna inicijativa i BiH treba da bude dio nje.

Mirko Šarović, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je kako se on i ranije zalago da budemo dio ovog procesa, te je istakao kako ne vidi štetu od našeg pristupanja pogotovo jer to podržavaju privrednici, ali i da pozitivan stav imaju EU i SAD.

- Bolje bi bilo da smo od početka u tom projektu i da budemo jedan od osnivača. Sada smo već u drugim planu. Koristi se mogu lako izračunati posebno u budžetima na svim nivoima, ali korist bi imali i privrednici kao i sami građani – dodaje Šarović.

VEZANI TEKST - Stvoriti i ekonomsku ljušturu: Zašto Dodik, koji 24 sata razbija državu, želi BiH u Otvorenom Balkanu?

On poručuje da sa ovim projektom "ne treba plašiti javnost".

- Na pilitičkom planu treba donijeti što prije odluku, to je moj stav – zaključuje Šarović.

Državna zastupnica SBB-a i ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo ističe kako je svaka inicijativa i projekt koji doprinose otvaranju tržišta, slobodnom protoku, roba i usluga i generalno koji doprinosi saradnji na Zapadnom Balkanu je potrebna i poželjna.

- Posebno je značajna činjenica da je Inicijativu "Otvoreni Balkan" podržala i na određen način podupire administracija SAD-a, ali i EU. U tom smislu mislim da je dobro da je Predsjedavajući Vijeća ministara BiH prisustvovao konferenciji u Ohridu – kaže Đapo i dodaje:

- CEFTA i Berlinski proces, odnosno aktivnosti oko zajedničkog regionalnog tržišta, su formati koji mogu doprinijeti ekonomskom, društvenom i sigurnosnom prosperitetu svih zemalja regije. Inicijativa "Otvoreni Balkan" je još uvijek nepoznanica široj javnosti jer Vijeće ministara BiH nije ispunilo svoje obaveze u smislu predstavljanja ove inicijative bh. građanima, stručnoj javnosti, ekspertima...

Đapo zatim naglašava da je važno znati šta je cilj, mehanizam funkcionisanja i zaštite zemlje isl.

- Iz medija smo mogli vidjeti da su osnovne teme samita u Ohridu kultura, turizam i ekonomski razvoj. Nadam se da će javnost biti upoznata i sa zaključcima ovog samita. Regionalna saradnja je poželjna, ali naravno u svemu vrijedi princip nepovredivosti međunarodno prizantih granica BiH i svake od država Zapadnog Balkana – kaže ona.

VEZANI TEKST - Tegeltija tvrdi da se BiH priprema biti članica "Otvorenog Balkana" iako nema odluke Predsjedništva BiH

No Đapo potcrtava da bilo koja od navedenih inicijativa ne treba i ne može biti zamjena za članstvo BiH u Evropskoj uniji, što je, dodaje ona, naš primarni i strateški interes i cilj.

Predsjedništvo BiH je na 16. redovnoj sjednici održanoj 17. septembra 2020. godine pozdravilo inicijativu tri zemlje regije (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), te naložilo Vijeću ministara da, u roku od 30 dana, napravi analizu ove inicijative.

Vijeće ministara analizu nikada nije dostavilo, te je tako i odbačen prijedlog jer nije imalo elemenata za odlučivanje.

Tada se Predsjedništvo BiH priljučilo samitu u Sofiji Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi ali je Tegeltija blokirao implementaciju jer preferira "Otvoreni Balkan".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.