open-navfaktor-logo
search
"To nam je naštetilo"
Zastupnici iz EU-a pisali Borrellu i Varhelyiju: Kasno ste isporučili vakcine Balkanu, to je nedostatak političke vizije
Sedamnaest europarlamentaraca 17. maja 2021. godine uputili su pismo visokom predstavniku za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Evropske komisije Josephu Borrellu, komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju te drugim zvaničnicima Evrospke unije, u kojem pozdravljaju odluku Evropske komisije da ubrza isporuku vakcina zemljama Zapadnog Balkana, ali ujedno izražavaju negodovanje što to nije učinjeno ranije. 
23.05.2021. u 10:31
get url
text

U pismu se ističe kako se većina zemalja regiona bori mjesecima sa nabavkom vakcina te da je zbog toga program vakcinacije tek nedavno počeo. COVAX mehanizam je značajno kasnio, ističu parlamentarci, a neke od zemalja su imale problema da nabave vakcine direktno od proizvođača.

Nije prihvatljivo kašnjenje Evropske unije iz "perspektive specijalnog partnerstva i politike proširenja" EU-a. Stoga potpisnici pisma smatraju strateškom greškom što EU nije uključila kandidate i zemlje potencijalne kandidate u plan vakcinacije Evropske unije.

- To predstavlja nedostatak političke vizije - navodi se u pismu.

Oklijevanje EU na početku je rezutiralo time da se "partneri sa Zapadnog Balkana osjećaju odbačenim od EU-a, što je dodatno pojačano zastojem u procesu evropskih integracija u proteklim godinama" te je stvorilo "razočarenje prema EU u dijelu javnog mnijenja na Balkanu".

- Oklijevanje EU je prisililo zemlje regiona da se oslone na donacije drugih aktera - navodi se.

Iako EU pozdravlja pomoć u teškoj situaciji, ipak evropski parlamentarci u svom pismu ističu da znaju kako "ovakvi akteri imaju svoju agendu za region i često vode vanjsku politiku koja ide ka otvorenom protivljenju našim ciljevima, vrijednostima i strateškim interesima".

Početak isporuke vakcina zemljama Zapadnog Balkana direktno iz Evropske unije je značajan korak, ali parlamentarci potenciraju da je "kašnjenje možda dalje naštetilo našoj kredibilnosti pred zemljama zapadnog Balkana".

Potencira se kako su zemlje Balkana bile prisiljene prihvatiti vakcine koje su im prižili drugi izvan EU-a, pa će samim tim većina stanovništva nekih zemalja Zapadnog Balkana biti vakcinisana vakcinama Sputnik V i Sinopharm.

Postoji problem priznavanja tih vakcina pod Digitalnim zelenim certifikatom, te stoga potpisnici pisma pozivaju Evropsku komisiju da se pozabavi ovim pitanjem što prije, kako bi se garantovalo priznavanje imunizacije stanovništva Zapadnog Balkana pod Digitalnim zelenim certifikatom.

Ističe se kako su zemlje Zapadnog Balkana buduće članice Evropske unije te je potrebno da kao takve budu uključene u planove EU-a i projekte kroz specijalna ili privilegovana partnerstva.

Zaključuje se kako je potrebno da EU učini sve što je moguće da bi zemlje Zpadnog Balkana razvile otpornost na potrebnu za borbu protiv pandemije COVID-19 te da se zajedno radi na procesu koji će te zemlje na kraju uvesti u članstvo u Evropskoj uniji.

Među potpisnicima pisma su i neki zastupnici sa kojima je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, održala sastanke prije dva mjeseca, a tema je bila upravo isporuka vakcina našoj zemlji. 

{$galerijaFotografija}

Pismo EU parlamentaraaca vakcine
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.