Salmir Kaplan je 2009. godine uplatio za stan Fondu Kantona Sarajevo u vogošćanskom naselju Rosulje pod povoljnim uvjetima.

Zastupnik Samir Suljević rekao je da je vrlo razočaran da Kaplan može kupiti stan pod povoljnim uvjetima, a ima mnogo boraca kojima je to potrebnije.

- Zbog toga je upitna moja podrška Fondu. Kad je Kaplan prijavljen u Fond za dobijanje stana? Koliko znam, nije bio registrovan. Poznajem ženu koja se 1992. godine udala i dobila djevojčicu, muž joj poginuo, djevočica je završila fakultet, a nakon 25 godina nisu dobili stan - kazao je Suljević.

Igor Stojanović je kazao da Fond nije stvoren da preko njega stanove može dobijati bilo ko.

- I Adi Kalem, aktuelni ministar saobraćaja, treba dobiti stan od Fonda. To je postalo besmisleno i ne znamo ko je na tim listama. Ove organizacije služe za pranje para i trebamo ozbiljno razmisliti šta se radi preko ovih fondova. Ako treba, onda ukinimo ove fondove. Mi samo stvaramo socijalnu državu i 70 posto novca iz budžeta izdvajamo za socijalu. Upravo sam pronašao podatak da je Kaplan 2009. godine bio savjetnik državnog ministra. Ako je on taj koji treba pod povljnim uvjetima dobiti stan, onda trebamo ukinuti Fond – stav je Stojanovića.

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, odgovarajući na pitanja zastupnika kazao je da je problem u tome što preko Fonda takve poticaje dobijaju i mladi.

- Fond kupi parcele i sređuje dozvole što je komplikovano. Kaplan se prijavio za kupovinu stana 2009. godine i tada je bio u kategoriji mladih. To se dešava 2009. godine i promijenilo se ministara i ne znam da li je bilo prioritetnije da neko drugi dobije ovaj stan. Godine 2014. potpisuje ugovor za stan. Zgrada je završena 2018. godine i tek sada je došlo na prodaju. Fond ne može prodati ni jedan stan i tek kada se završi zgrada sklapa se ugovor sa kupcima, a to mora odobriti Vlada i Skupština KS i tu nema ništa sporno – kazao je ministar Kapidžić.