open-navfaktor-logo
search
Zajednički stav
Zašto su Bošnjaci u FSBiH "uložili veto" na izbor Peteva, šta su zamjerili Duriću?
Prava drama odvijala se jučer na Ilidži, gdje se sastao Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH.
05.01.2021. u 16:00
get url
text
get url
text

Sve je bilo spremno za promociju novog selektora fudbalske A reprezentacije, a to je trebao biti Ivaylo Petev.

Iako nema podršku navijača i većeg dijela javnosti, Vico Zeljković, predsjednik FSRS i budući predsjednik FSBiH, pokušao je "autoritativno", kao što je navikao, nametnuti svoje rješenje (priznao da je Zvjezdan Misimović bio njegova marioneta tako što je nakon razgovora sa kandidatima predložio i "aminovao" bugarskog stručnjaka koji je zapravo njegova želja).

Zeljkovićev plan, podržan delegatima iz takozvanih županijskih saveza (hrvatskog naroda u BiH), na kraju nije prošao jer su Bošnjaci "uložili veto".

Stoga je bila razumljiva ljutnja dvojice članova IO iz FSRS, koji su pred novinarima rigali vatru na predsjednika Elvedina Begića, optuživši ga da nije došao na sjednicu IO, ali je "izvršio pritisak na bošnjačke članove IO da ne glasaju za Peteva".

VEZANI TEKST - Irfan Durić: Moj prijedlog je Sergej Barbarez, Elvedin Begić nije vršio pritisak na mene i Bošnjake

Ipak, da je obraćanje medijima bio "folklor", kako bi znao reći legendarni trener Ćiro Blažević, moglo se zaključiti kada je nekoliko sati kasnije Irfan Durić, jedan od prozvanih Bošnjaka, potvrdio kako nije bilo nikakvog pritiska od predsjednika Begića.

A šta se zapravo dogodilo, zašto su Bošnjaci "odbili" Zeljkovića i njegovog Peteva?

Kako saznaje Faktor, prije sjednice Izvršnog odbora, održan je sastanak na kojem su bili Durić, Muhidin Raščić, Nurdin Peštalić, Muhamed Begagić i Midhet Sarajčić, koji su zauzeli zajednički stav po pitanju eventualnog glasanja.

- Nije bilo nikakvog telefonskog sastanka kako tvrdi Zeljković, niti nas je zvao predsjednik Begić. I ostale dvije komponente u Izvršnom odboru imaju takve sastanke. Zašto je sada sporno što smo se mi sastali? S obzirom na to da Emir Spahić i Zvjezdan Misimović (članovi stručne komisije, op. a.) nisu dostavili jedinstven prijedlog, odnosno jedno ime, smatramo da Petev nije najbolje rješenje i da treba tražiti dalje - potvrdili su za Faktor bošnjački članovi u IO FSBiH.

Ipak, na sjednici Komisije za izbor selektora (Begić nije prisustvovao, a članovi su još i Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Durić i Zeljković), dogodilo se nešto zbog čega su Bošnjaci zamjerili Duriću.

On je, kako je sinoć tvrdio, Sofraniću, Beusu i Zeljkoviću rekao da podržava Sergeja Barbareza (Spahićev prijedlog), ali se na kraju priklonio kolegama kako bi odluka na Komisiji bila 4:0 za Peteva (uz objašnjenje da je preglasan i da neće podržati bugarskog trenera na sjednici IO, ukoliko ovaj prijedlog bude na glasanju).

Vjerovatno je Durić bio uvjerljiv pa je ubijedio Zeljkovića i Sofrenića da neće podržati Peteva, odnosno da bugarski stručnjak neće dobiti dovoljan broj glasova... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.