open-navfaktor-logo
search
Ljekari ne znaju za papir
Zašto se Vranić i Baltić poigravaju sa pulmolozima i pacijentima: Danima držali dokument u ladici
Dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, sinoć je na svom Facebook profilu, uz napomenu "čisto istine radi", objavio dokument iz kojeg je vidljivo da je Ministarstvo zdravstva KS dalo saglasnost da se za pet pulmologa, koje je ministar Haris Vranić početkom godine poslao u penziju, produžuje ugovor o radu za narednih šest mjeseci.
23.03.2022. u 13:17
get url
text

I ništa tu u najmanju ruku ne bi bilo čudno da u dokumentu ne stoji da Vranić zahtjev JU Dom zdravlja KS od 2. marta, u kojem se, zbog "deficitarnosti specijalista pulmologije, za šest ljekara traži produženje ugovora o radu na šest mjeseci" nije potpisao još 16. ovog mjeseca.

 

Dakle, Vranić i Baltić u svojim ladicama sedam dana drže dokument i o njemu šute i tako u neizvjesnosti, prije svega, drže pulmologe koji su u toj zdravstvenoj ustanovi decenijama radili i zaradili penziju, a onda i građane Kantona Sarajevo koji od početka ove godine u redovima stoje kako bi dobili ovu zdravstvenu uslugu.

Tek nakon što je Faktor jučer u poslijepodnevnim satima objavio tekst u kojem su dvojica eminentnih pulomologa, prim. dr. Teufik Hadžiosmanović i prim. dr. Edin Arslanagić, između ostalog, ispričali "kako je prvobitno Baltić svih pet pulmologa prije dva mjeseca pozvao na sastanak na kojem im je ponuđeno produženje radnog staža u trajanju od godinu, a onda samo 20-ak dana poslije stigla im je obavijest da, zbog odlaska u penziju, do 31. marta iskoriste svoje godišnje odmore".

VEZANI TEKST - Ljekari o Vraniću i Baltiću: Pozvali nas da nam produže ugovor, a onda nas poslali u penziju

U razgovoru pulmolozi su kazali "kako ih nikada niko iz Ministarstva i Uprave JU Dom zdravlja KS nije nazvao i obrazložio zbog čega je došlo do promjene plana".

- Ne znam kakav je problem bio nazvati i uz oproštajnu kafu saopćiti svojim radnicima da im ne mogu produžiti ugovor o radu iz nekog razloga. Mi smo ljekari koji su ostavili neki trag u toj zdravstvenoj ustanovi, naročito u vrijeme pandemije. Ne treba se nama niko zahvaljivati, mi smo radili svoj posao, ali nismo ni početnici da se prema nama tako odnose - kazao nam je jučer prim. dr. Edin Arslanagić.

Nakon razgovora sa ljekarima, novinar Faktora jučer je u nekoliko navrata pokušao stupiti u kontakt i sa Baltićem, no direktor nije našao za shodno da odgovori na pozive.

Kako im niko u prethodnom periodu nije objasnio zbog čega će ipak morati u penziju, tako ljekare, kako nam rekoše, "niko do sinoć iz Uprave Doma zdravlja KS nije informisao ni o dokumentu kojeg je Baltić objavio na svom privatnom profilu".

- Dokument, koji je prema JU Dom zdravlja KS iz Ministarstva upućen 16. marta, stoji sedam dana u ladici. Nevjerovatno, zaista! Da vlast nije prozvana putem medija, to se ni sinoć ne bi pojavilo na privatnom profilu generalnog direktora Baltića. Svi mogu vidjeti koliko je tu politikanstva i koje su to procjene "grande koalicije trojke". Nevjerovatna je potreba za pulmolozima, još smo u pandemiji, a vi (Vranić, Baltić) nekoga šaljete u penziju, znajući pri tome da na tržištu nemate tih profila. Šaljete ljude na odmor, pa u penziju, a onda ih vraćate na šest mjeseci da biste umirili javnost i kupili socijalni mir sa nama jer ćemo raditi do 30. septembra. Taman je to predizborni period. A onda kada, preko leđa nas pet pulmologa, dobijete taj socijalni mir, onda ćete nas opet brutalno "napenaliti", baš onako kako ste to uradili 31. decembra prošle godine - kaže prim. dr. Edo Selimić, jedan od pet pulmologa.

Prim. dr. Edo Selimić

Navodi kako ga "više ništa ne može iznenaditi od vlasti u KS, te da ništa bolje od njih nismo doživjeli ni u pandemijskoj 2020, a od 'šestorke' u 2019".

- Svjedočimo kontinuitetu političkih neznalica koje ne znaju prepoznati društveni trenutak, odnosio se on na zdravstvo, školstvo, sudstvo, policiju. Da li smo osuđeni da na ovom prostoru imamo političare diletante - pita Selimić.

Kaže kako do ovog trenutka niko od nadležnih nije nazvao niti obavio razgovor ni sa jednim pulmologom.

- Mi kolege smo se čuli međusobno. Ozbiljni smo, obrazovani ljudi, nismo djeca kojoj možete "prodavati šarenu lažu". Imamo svoj stav, ali čekamo zvanično da se neko iz JU Dom zdravlja KS udostoji, pozove nas i kaže da u ladici postoji dokument u kojem piše da se za pet pulmologa produžuje ugovor o radu za šest mjeseci, ako nakon svega budu imali obraza i nazvati nas i ako i ovo opet nije neki njihov blef - zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.