open-navfaktor-logo
search
Samo grla i dlanovi
Zašto je Fudbalski savez zabranio unošenje rekvizita navijačima koji će bodriti Zmajeve u Zenici?
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine nastavlja već prvog dana septembra, kada na gostuje kod Francuske u Strasbourgu na Stade de la Meinau.
25.08.2021. u 17:00
get url
text

Nakon ovog meča izabranike Ivayla Peteva očekuju dva domaća susreta, a oba će se igrati na stadionu Bilino polje u Zenici. Prvi od dva susreta je prijateljskog karaktera 4. septrembra sa Kuvajtom 4. septembra, dok tri dana kasnije u istom terminu (20.45 sati) Zmajevi igraju protiv Kazahstana.

VEZANI TEKST - Policija godinama nije reagirala na fašizam i slavljenje genocida na tribinama, šta mijenja Inzkov zakon?

Zvanična stranica Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas je obavijestila domaću javnost da će 50 posto kapaciteta stadiona Bilino polje (6.000 gledalaca) biti dostupno za publiku, što je odluka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Navijači će morati poštivati predviđene higijensko epidemiološke mjere koje se odnose na nošenje maski tokom trajanja utakmice, te poštovanje predviđene distance, a na stadion će moći isključivo uz negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu da su prebolovali koronavirus (ne stariju od šest mjeseci) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Ono što je zanimljivo i poprilično nejasno, jeste da je Savez objavio da "za ove utakmice neće biti dozvoljeno unošenje bilo kakvih navijačkih rekvizita".

Pristalice Željezničara sa navijačkim rekvizitima na utakmici protiv Rudara koja je odigrana 16. augusta

Zašto i zbog čega je na stadion zabranjeno unijeti navijači rekvizit iz FSBiH nije objašnjeno, pogotovo što se na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine koji su odigrane u FBiH, ali i onim evropskim koje su igrali našli klubovi, uredno nosili navijački rekviziti, iako  prema odluci Kriznog štaba FBiH od 1. jula to nije bilo dozvoljeno. Međutim, ovog puta se u najavi Saveza naglašava da rekviziti nisu dozvoljeni. 

VEZANI TEKST - Navijači Borca skandirali ime ratnog zločinca Ratka Mladića, na potezu Fudbalski savez BiH

Ko stoji iza ove odluke provjerili smo kod Adnana Jupića, ministra zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, koji je inače predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

- Što se tiče rekvizita odluka nije naša. Mi kao Krizni štab nismo o tome raspravljali već isključivo sve posmatrali s medicinske strane - kazao je Jupić u kratkoj izjavi za Faktor.

Nakon ovih riječi ministra Jupića, pitanje je kome smetaju navijački rekviziti na utakmici fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine? Očito se radi o odluci Saveza. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.