open-navfaktor-logo
search
Stipendije u TK
Zanati sve privlačniji za učenike: "Posao keramičara nije težak, a zarada je dobra"
Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dodijelilo je 81 stipendiju, u iznosu od 1.170 KM na godišnjem nivou, učenicima koji su se odlučili školovati za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada.
13.11.2022. u 19:58
get url
text
Salko Omanović
Salko Omanović

Deficitarna zanimanja u TK trenutno su zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, tapetar, stolar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

- Nakon duže vremena imamo upisane učenike za zanate armirača i tesara. Na ovaj način mi te učenike podržavamo, a to je važno za bh. društvo i tržište rada. Napravit ćemo evaluaciju dosadašnjih stipendija i analizirat ćemo da li je određen broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu. Na osnovu toga ćemo procijeniti da li ćemo stipendije proširimo na sve tri godine ili da to ostane samo prva, a procijenit ćemo i benefite za tržište rada - kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Meho Bošnjaković

Meho Bošnjaković iz Treštenice kod Banovića upisao je Rudarsku školu, a izabrao je da bude rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

- Volim kamione, bagere i to me zanima. U školi mi se sviđa, zadovoljan sam i čini mi se da sam dobro odabrao - kaže Meho Bošnjaković.

Salko Omanović ide u Građevinsko-geodetsku školu i školuje se za keramičara.

- To sam upisao jer posao nije težak, a zarada je dobra. Sve u evemu stipendija će nam svima pomoći, samo je važno da dobro učimo i budemo dobri u školi bez ikakvih ispada. Praksu obavljamo od prvog dana škole, to mi se sviđa i profesori su dobri - kaže Salko Omanović.

On dodaje da je već imao dodira s poslom keramičara, jer se njegove dajdže bave tim poslom.

- Već sam radio s dajdžama koji već dugo obavljaju posao keramičara. Oni imaju svoju firmu u Hrvatskoj i rekli su mi da će i mene povesti ako budem dobar - navodi Omanović.

Zanat keramičara izbor je Danijela Crvenkovića, koji kaže da mu je u školi veoma interesantno.

- Za posao keramičara sam se odlučio, jer je dobro plaćen, a nije previše težak - kaže Crvenković.

Danijel Crvenković

Pored velikog interesa za zanat keramičara u Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli učenici se školuju i za druga deficitarna zanimanja.

- Ove smo godine upisali 23 učenika u zanimanje keramičar, a 11 učenika je kombinacija zidar-tesar i armirač, kombinovano odjeljenje. Ukupno smo upisali u školu 312 učenika što je premašilo kvotu upisa koju smo mi postavili. Stipendije su odradile svoj dio posla. Nadam se da ćemo ubuduće nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje i da imaju obezbijeđen posao kada završe - navodi direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević.

Praksa stipendiranja učenika koji upišu deficitrna zanimanja postoji već neko vrijeme, a ministar Omerović najavljuje i analizu efekata te prakse.

- Moramo voditi i računa o tome koliko će tih radnika po završetku školovanja ostati u našoj zemlji. Na osnovu toga ćemo procijeiti hoćemo li mijenjati okvir za stipendije i uvesti dodatne klauzule - rekao je ministar Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.