open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zahiragić nabrajao gdje je sve Stojanović bio na budžetu, SDP-ovac mu odgovorio da je "napuckan"
Današnju sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo (KS) obilježila je burna rasprava zastupnika, koja je nerijetko prelazila okvire pristojnosti.
17.12.2020. u 17:09
get url
text
Haris Zahiragić, Igor Stojanović

Zastupnik SDP-a Igor Stojanović je kritizirao svog kolegu iz SDA Harisa Zahiragića, tvrdeći da se nekoliko kandidata SDA pod pritiskom odreklo mandata pri ulasku Zahiragića u Skupštinu KS.

Zahiragić je, replicirajući Stojanoviću, kazao da je zastupnik SDP-a imao oko 2.290 glasova, dok je on imao oko 6.500 glasova.

- Tako da je on zadnji u ovoj sali koji može ispitivati kako sam ja ušao i jesam li ja imao legitimitet ili nisam. Između ostalog, ja znam da je gospodin Stojanović, nakon 20 godina javnih pozicija, izmišljenih i preplaćenih, postao šef službe Biroa za zapošljavanje u vremenu kada je gospodin Konaković, njegov vjenčani kum, bio premijer i on zbog toga mora to da brani. Međutim, gospodine Stojanoviću, ja sam imao više glasova nego vaš nosilac liste – izjavio je Zahiragić.

Ubrzo je reagirao i Stojanović, koji se pohvalio da ima "najmanje petnaestak godina radnog iskustva", a Zahiragića je optužio da ga je "stranka napuckala da ujede bilo koga od zastupnika". Također je optužio Zahiragića da je stranački zaposlen kao referent za pripremu dokumenata za potrebe Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS.

Radno iskustvo Igora Stojanovića se, sudeći prema njegovoj biografiji, svodi na angažman u institucijama kojima su rukovodili kadrovi njegovog SDP-a, pa je tako karijeru započeo 2011. u Željeznicama FBiH, zatim je bio savjetnik SDP-ovog direktora KJP ZOI '84, savjetnik ministra pravde FBiH, menadžer za smještaj EYOF-a, te analitičar u Službi za zapošljavanje KS.

Javnosti je najzanimljivija bila pozicija koju je Stojanović obnašao u KJP ZOI '84, a to je "savjetnik direktora za odnose sa inspekcijama i saradnju sa društvenim zajednicama".

Ta pozicija, prema sistematizaciji radnih mjesta, trenutno ne postoji u KJP ZOI '84, što je Faktoru potvrđeno iz te institucije.

- Navedena pozicija je postojala u 2012. godini, ukinuta je 2013. godine – navodi se u odgovoru KJP ZOI '84 na upit Faktora.

To u praksi znači da je ta pozicija uvedena za potrebe Stojanovića, te da je ukinuta po okončanju njegovog angažmana i nikada poslije u tom preduzeću nisu osjetili potrebu za zapošljavanjem "savjetnika za odnose sa inspekcijama".

Zahiragić je na Skupštini obrazložio u kojem je statusu sada kada je u pitanju njegovo radno mjesto.

- To radno mjesto na kojem sam ja radio, na kojem sam zaposlen dok je Konaković bio premijer, eto ne radim, tako da nemaju više ni taj argument za mene. Sada sam se profesionalizirao kao zastupnik u Skupštini i svaki dan ćete me morati gledati ovdje u Skupštini ma koliko se to vama sviđalo ili ne sviđalo - rekao je Zahiragić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.