Ministarstvo saobraćaja i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo su 2019. godine potpisali Sporazum kojim se Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo povjerava realizacija poslova u vezi s ovim projektom.

Međutim, iz Zavoda za izgradnju KS nisu odgovorili na naše pitanje da li su završili svoj dio posla kako bi se počelo sa izgradnjom nove zgrade.

Općina Novo Sarajevo spremna je da uradi svoj dio posla kako bi se konačno krenulo sa izgradnjom nove zgrade u Grbavičkoj ulici, ali očekuju da Zavod za izgradnju KS uradio svoj dio posla.

- Tek nakon dopune zahtjeva, odnosno dopune potrebne dokumentacije investitora Zavoda za izgradnju KS, te ispunjenja svih zakonom propisanih uvjeta, Služba za prostorno uređenje i urbanizam će izdati odobrenja za građenje nove zgrade u Grbavičkoj ulici – odgovorili su za Faktor iz Općine Novo Sarajevo.

Planirano je da se postojeći objekat u ulici Grbavička broj 62-68 sruši nakon izgradnje zamjenskog stambeno-poslovnog objekta, a da se na njegovom mjestu izgradi kružni tok čime će se spojiti dva dijela Južne longitudinale, čija se izgradnja ne može nastaviti dok se ne sruši zgrada.