Hiljade Crnogoraca protestovalo je u nedjelju protiv ustoličenja Jaonikija na Cetinju, poručivši da je to pokušaj da se ponizi nacionalno, državno i duhovno središe Crne Gore.

Zastupnica u Parlamentu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija) kazala je za Faktor da je na protestima poslana jasna poruka da u Crnoj Gori nema mjesta fašizmu.

VEZANI TEKST - Mitropolit Joanikije potvrdio ustoličenje na Cetinju, Crna Gora u strahu od sukoba
 

- S obzirom da su protesti bili brojni te da je prema nekim procjenama bilo do 14 hiljada ljudi, jasno smo poslali poruku da će narod stati u odbranu građanskih i antifašističkih vrijednosti. Srpska pravoslavna crkva koja upravlja Vladom Crne Gore zahvaljujući Demokratskom frontu na sve načine našu zemlju vuče u "srpski svet". Mi ovog puta nećemo dozvoliti da se udari na ponos i dostojanstvo Cetinja - kazala je Vuksanović Stanković.

Na pitanje kako vidi reakciju zvaničnika Crne Gore, krenuvši od predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića, Vuksanović Stanković ističe da imaju kontradiktorne izjave, te da "vode vrlo neozbiljnu šarlatansku politiku".

VEZANI TEKST - Vuksanović Stanković u Parlamentu CG: Ne dam da se vrijeđa BiH, RS nije i nikada neće biti država!

 

- Otkako je došla nova vlast u zemlji, pa i od izbora u Nikšiću, jasno se vidi da se zvanična politika Srbije direktno mješa u unutarnja pitanja Crne Gore. Jasno je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preko Srpske pravoslavne crkve i Demokratske fronte želi upravljati našom zemljom - zaključila je.

Osvrnula se i na nedavne izjave gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića koji je na jednom skupu kazao kako su Crnogorci izmišljena nacija. Vuksanović Stanković je Stanivukovića nazvala polupismenim čovjekom.