Na sastanku se govorilo, između ostalog, i o međunarodnoj poziciji ove zemlje i odnosu prema ratu u Ukrajini, a kako saznaje Nova, episkopi su poručili šefu srpske države da su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Na čelu sa patrijarhom Porfirijem, gotovo svi arhijereji su prisustvovali sastanku sa Vučićem, tokom kojeg se razgovaralo o aktuelnostima unutar SPC, situaciji na Kosovu i međunarodnoj poziciji Srbije, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Kako piše Nova predsjednik Srbije zamolio je episkope da mu iznesu svoje viđenje situacije u Ukrajini i kako bi Srbija, po njihovom mišljenju, trebalo da se ponaša u aktuelnim okolnostima.

- Vladike koje su se javile za riječ su većinski bili protiv bilo kakvih mjera koje bi podrazumijevale sankcije Rusiji. Štaviše, oni su poručili da Srbija treba da bude na strani te zemlje i da se ne odriče tradicionalnih, prijateljskih odnosa sa Rusijom, koji bi, kako su naveli, bili ugroženi uvođenjem sankcija - ističu naši sagovornici.

Najumjerenijeg stava na pomenutom sastanku bio je, kako piše ovaj portal, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, koji je, kako se navodi, poručio da bi za Srbiju bilo najbolje ukoliko bi mogla da balansira i da ne zauzima stranu.

- Vučić ih je zamolio da utječu na javnost i pomognu da se narodu objasni da je situacija teška i da država mora određene korake da preduzme kako bi ‘preživjela’. Nije baš bio zadovoljan reakcijama pojedinih vladika koji su izrazito proruski nastrojeni. Uporedio je njihove stavove sa onim iz svog bliskog okruženja, naveo je primjer svog brata i oca za koje je rekao da su ‘bezuslovni rusofili’ – kazali su za Nova.rs.

Na sastanku se govorilo i o položaju Srba na Kosovu, pregovorima sa Prištinom i o narednim diplomatskim akcijama.