open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju od protesta
Vranić i Baltić nisu došli na OV Hadžići zbog problema sa Domom zdravlja; Bašić: Smatraju nas građanima trećeg reda
Almin Bašić, predsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Hadžići ocijenio je sramotnim i krajnje neodgovornim to što se Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, i doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, danas nisu pojavili na sjednici ovog tijela građana.
16.06.2022. u 15:15
get url
text

Bašić kaže "kako su Vranić i Baltić na vrijeme pozvani na današnju sjednicu Općinskog vijeća, ne onako, nego sa valjanim razlogom, a to je ukidanje nedjeljne dežure u Domu zdravlja Hadžići, što je kod građana izazvalo pravu buru negodovanja".

Ukinuli nedjeljne dežure

Podsjetimo, građani sa područja ove općine protiv su ovakve odluke Ministarstva zdravstva KS koje je 8. aprila dalo saglasnost JU Dom zdravlja KS na novi Pravilnik o rasporedu radnog vremena.

Pravilnik, po kojem se zbog ukidanja dežure nedjeljom svi pacijenti sa područja ove općine upućuju u Dom zdravlja Ilidža, stupio je na snagu 1. maja, a njegova primjena počela je 6. juna.

Po ovoj odluci, dežure nedjeljom ukinute su u šest domova zdravlja na području KS - i to u zdravstvenim ustanovama Hadžići, Stari Grad, Novi Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Ilijaš, a pacijenti sa ovih općina morat će po zdravstvenu uslugu prema rasporedu u preostala tri doma zdravlja - Ilidža, Novi Grad i Centar.

Almin Bašić

Na ovakvu odluku, nazvavši je "sramnom", reagirao je i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović, pozivajući Harisa Vranića, ministra zdravstva, i doc. dr. Abela Baltića, direktora JU Dom zdravlja KS, "da isprave diskriminatornu odluku te da u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH omoguće građanima Hadžića osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje".

- Građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo moraju na Ilidžu. Direktora Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prijevoz imaju li novaca?

Organizaciona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 kvadratna kilometra - kazao je ranije Ejubović.

- Vranić i Baltić nisu našli za shodno da se pojave na današnjoj sjednici jer nas smatraju građanima drugog ili čak i trećeg reda. Došla je samo Amra Bašić-Živadinović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, koja je jasno kazala da Hitna pomoć nema kapaciteta preuzeti slučajeve kako su to ranije najavili Vranić i Baltić. Bašić-Živadinović to je jutros na sjednici jasno dala do znanja svima. Radi se o jednom timu koji, kad izađe na intervenciju, ostajete bez ikoga – ističe Bašić.

VEZANI TEKST - U šest domova zdravlja u Kantonu Sarajevo ukinute nedjeljne dežure, građani i načelnici općina se pobunili

Na pitanje, znači li to da će sada Općinsko vijeće pozvati građane sa područja Općine Hadžići u proteste, Bašić odgovara "kako će se prije toga još jednom uputiti dopis Vraniću i Baltiću da promijene diskriminirajuću odluku".

- Iako je bilo vijećnika koju su predlagali da se odmah krene u proteste, evo dajemo im još jednu šansu, ali im poručujemo da nećemo dugo čekati. Čuli smo jutros jasno od direktorice Hitne pomoći da ova zdravstvena ustanova ne može odgovoriti na ono što Vranić i Baltić tvrde da može. Osim toga, mi imamo naselja koja su od Doma zdravlja Ilidža, a koji je za naše pacijente nadležan nedjeljom, udaljena više od 30 kilometara. Zamislite šta to znači teškim pacijentima. Pošto se radi o privremenom rješenju, tražimo od nadležnih vlasti u KS da se do konačne odluke Dom zdravlja Hadžići izuzme iz toga, odnosno da ta zdravstvena ustanova nastavi raditi nedjeljne dežure – naglasio je Bašić.

Uskladili pravilnike

Prema novom Pravilniku o radu, rad nedjeljom će se u narednom periodu obavljati u tri doma zdravlja na području KS - Centar, Novi Grad i Ilidža. Tako će u Dom zdravlja Ilidža po zdravstvenu uslugu morati dolaziti zdravstveni osiguranci iz Hadžića, Pazarića, Tarčina i Trnova. U Dom zdravlja Novi Grad osiguranici sa područja Novo Sarajevo, a u Dom zdravlja Centar građani koji su se liječili u domovima zdravlja Stari Grad, Vogošća i Ilijaš.

Prvi čovjek JU Dom zdravlja KS početkom sedmice za Faktor je kazao kako je JU Dom zdravlja KS bila u obavezi uskladiti svoje pravilnike o radnom vremenu sa novim Pravilnikom koje je Ministarstvo zdravstva KS objavilo još u augustu prošle godine.

Po tom pravilniku nedjelja je neradni dan za primarnu zdravstvenu zaštitu i mi smo to ispoštovali - kazao je Baltić i dodao "u slučaju da Ministarstvo zdravstva promijeni Pravilnik, mi ćemo se tome odmah prilagoditi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.