open-navfaktor-logo
search
Stari od dvije do 21 godine
Vozni park kojim se "opslužuje" i Vlada FBiH: Od "audija A3" preko "škoda" do kombija
Vozni park Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije koji koristi i Vlada Federacije BiH čini 17 vozila među kojima su i četiri "audija A3" iz 2019. godine, dvije škode "octavia" iz 2017. godine, "golf A7 TDI" iz 2018. godine... Služba posjeduje i četiri kombija.
13.09.2021. u 07:50
get url
text
Audi A3

Kada je riječ o obavezama korisnika službenih vozila u institucijama FBiH, recimo, da li se nakon radnog vremena službeno vozilo smije voziti kući ili isključivo ostaviti na službenom parkingu, Davorin Korać, direktor Službe, uputio nas je na Uredbu koja je donesena 2013. godine.

Nakon radnog vremena vozilo bi trebalo ići na službeni parking

- Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH vozila koristi za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, te poslove prijevoza za potrebe Vlade Federacije BiH i njenih ureda, Ureda za reviziju institucija u FBiH..., i svih drugih organa i tijela Vlade Federacije BiH po osnovu pisanog zahjeva rukovodioca organa. S obzirom na to da svaki vlasnik službenog putničkog vozila skrbi i odgovoran je za upotrebu svojih vozila, dostavljamo vam uredbu kojom su regulirana ostala pitanja - naveo nam je Korać.

U Uredbi stoji da su osobe koje upravljaju službenim putničkim automobilima odgovorne za pravilnu upotrebu, ispravnost, sigurnost, kompletnost i druge aspekte sigurne upotrebe, te osiguranje od krađe, koliko to objektivne okolnosti dozvoljavaju.

Podsjećamo, prava pometnja nastala je u aprilu ove godine u Vladi FBiH kada je pod službenim vozilom koje koristi federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džndić pronađen određen paketić za koji se prvobitno mislilo da je eksplozivna naprava. Vozilo se u tom trenutku nalazilo u dvorištu ministrove kuće.

U Uredbi o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH stoji da svi službeni putnički automobili federalnih organa parkirani su na parking prostoru federalnog organa ili na drugim predviđenim mjestima za parkiranje koji koristi federalni organ. Dodaje se da je službeni putnički automobil, nakon završenog radnog vremena, odnosno, obavljene službene obaveze, zadužena osoba dužna parkirati na parkingu federalnog organa.

Ko sve može koristiti službena vozila

Korać nam je kazao da Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH posjeduje devet "škoda octavia", i to tri iz 2008. godine, po dvije 2014. i 2017. godine i po jednu iz 2003. i 2007. godine. Tu je i "golf A7 TDI" iz 2018. godine, dva "passata TDI" iz 2014. godine, četiri "audija A3" iz 2019. i "opel vivaro" proizveden 2018. godine.

Služba posjeduje i četiri kombi vozila "VW T-5 furgon 1.9 TDI" 2006. godina, "VW transporter" teretni iz 2000. godine, "VW caddy furgon 1.9 TDI" iz 2006. godine i "ford connect furgon 1.9 TDI", koji je proizveden 2009. godine.

Prema Uredbi, korisnici službenih putničkih vozila su predsjednik Federacije BiH i dopredsjednici, premijer FBiH i dopremijeri, federalni ministri, sekretar Vlade FBiH, rukovodioci federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija i rukovodeći i ostali državni službenici i namještenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.