open-navfaktor-logo
search
Ukupno 407.498 KM
Vlada KS: Kome je ministrica Prvulović dala novac namijenjen za pomoć povratnicima
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo za pomoć održivom povratku dodijelilo je 407.498 maraka.
06.01.2022. u 09:21
get url
text

Sredstva su podijeljena putem Javnog poziva za ostvarivanje finansijske pomoći za održivi povratak za povratnike u i van Kantona Sarajevo.

Ministrica Ivana Prvulović je 31. decembra potpisala sporazume i ugovore sa aplikantima, pravnim i fizičkim licima, koji su ispunili uvjete propisane pozivom.

Finansijska pomoć je dodijeljena za projekte koji se, između ostalog, odnose na sanaciju puta Strgačina - Dubac na teritoriji Općine Rudo, asfaltiranje dijelova puta koji se nalaze na teritoriji Grada Zvornika, nabavku sijalica za uličnu rasvjetu u selima Općine Srebrenica, izgradnju rasvjete u MZ Glogova - Općina Bratunac, izgradnju krova na tribinama stadiona FK Podrinje iz Janje.

Dodijeljena su finansijska sredstva za rekonstrukciju i sanaciju kupole pravoslavne crkve Hrama Svetog Preobraženja u Sarajevu i adaptaciju multimedijalne sale u Upravnoj zgradi Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

Finansijska sredstva su osigurana i za nabavku školskog pribora za učenike povratnike slabijeg imovinskog stanja na području Grada Bijeljina i općina Ugljevik i Lopare kao i na teritoriji Grada Zvornika.

U ime Grada Zvornika ugovor je potpisao Nedim Čivić, član Predsjedništva Naroda i pravde, stranke iz koje dolazi i ministrica Prvulović.

U razgovoru za Faktor Čivić je kazao kako je Grad Zvornik po ovom Javnom pozivu dobio oko 96.000 KM.

- Riječ je o asfaltiranju dionice puta u Mjesnoj zajednici Gornji Šetići i sanaciji puta u MZ Snagovo Gornje, taj put koristi oko šest do sedam povratničkih mjesnih zajednica koji je u veoma lošem stanju. Nekada u godinama povratka je asfaltiran i godine su učinile svoje, nije se ulagalo u njegovo održavanje. Tako da će se ta dva projekta riješiti ovim sredstvima – kaže Čivić.

Na pitanje da li će taj iznos biti dovoljan Čivić odgovara:

- Ako pričamo o sanaciji postojećeg puta, dužina je oko 15 kilometara i mislim da nećemo moći u potpunosti zatvoriti projekat, ali ona najveća oštećenja sigurno će se uspjeti sanirati, kao i 200 metara puta u MZ Gornji Šetići i planirano je oko 17.000 planirano je za sanaciju tog dijela, a ostatak za sanaciju puta u MZ Snagovo Gornje. Sredstva neće biti dovoljna, ali i druga ministarstva koja se bave pitanjima povratka su imala otvorene javne pozive i konkurse, očekujemo i pomoć drugih da se to zatvori u konačnici.

Pitali smo Čivića je li se Grad Zvornik prijavio na ovaj poziv ili on kao fizičko lice i u kojem svojstvu je on potpisao ugovor.

- Grad Zvornik se prijavio, a ja sam savjetnik gradonačelnika Zvornika i u ime Gradske uprave sam potpisao taj ugovor, kao ovlašteno lice – zaključio je Čivić.

Gradonačelnik Zvrnika u ovom mandatu je Zoran Stevanović (SNSD).

Pokušali smo kontaktirati i ministricu Prvulović kako bismo dobili detaljnije informacije kome su još i koji iznosi dodijeljeni i po kojem osnovu, ali se nije javljala na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.