Vlada KS: Ko će još imati pravo na subvencioniranje grijanja

objavljeno: 19.02.2018. u 12:59

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 114. sjednici na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o subvencioniranju troškova grijanja na osnovu koje će korisnicima stalne novčane pomoći, kao najugroženijoj kategoriji stanovništva, biti omogućeno da ostvare pravo na subvencioniranje troškova grijanja u iznosu do 90 KM.  

Dopunama navedene Uredbe pravo na ostvarenje ove vrste subvencije, pored paraplegičara, imat će i kvadriplegičari. Rješenja o uvođenju ovih prava izadavat će Javna ustanova “Kantonalni centar za socijalni rad”.

-Prema posljednjim podacima ove ustanove 490 osoba ima pravo na stalnu novčanu pomoć. Sredstva im je obezbijedilio resorno ministarstvo, koje subvencionira i njihove komunalne troškove od 50 KM. Sad smo u Budžetu za 2018. godinu obezbijedili finansijska sredstva namijenjena za subvencioniranje grijanja i za kvadriplegičare, kako bi im omogućili da što lakše preprode zimske dane - poručila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović, saopćeno je iz Vlade KS.