open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Vlada KS ga imenovala: SDP-ovog direktora Toplana je Vojni sud 1993. u Sarajevu osudio za ratne zločine
Njega je, prema pisanju Žurnala, Okružni vojni sud u Sarajevu 3. augusta 1993. godine osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca zato što je, sa svojim pomagačima, "počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH"
25.09.2019. u 12:07
get url
text

Novi direktor KJKP Toplane Sarajevo Enver Zornić, kojeg je na tu poziciju postavio SDP uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, tokom opsade Sarajeva je pravomoćno osuđen za ratne zločine zbog naređivanja ubistava sarajevskih Srba i Hrvata.

Njega je, prema pisanju Žurnala, Okružni vojni sud u Sarajevu 3. augusta 1993. godine osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca zato što je, sa svojim pomagačima, "počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36. stav 2. tačka 6. Krivičnog zakona Republike BiH".

Zornić je sa šest svojih komšija pravosnažno osuđen za ubistva i pljačke nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno.

Naime, Envera Zornića, Izeta Tinjka, Mirsada Ašanija, Amira Husića, Envera Džanku, Džemala Hrustanovića zvanog "Paraga" i Ismeta Tinjka Okružni vojni sud u Sarajevu je osudio na skoro 54 godine zatvora. Presudu je izrekao tadašnji sudija, a današnji advokat Muhidin Kapo.

- Sjećam se da sam ih osudio i da je presuda postala i pravosnažna – potvrdio je Kapo za Žurnal.

Isti portal navodi i detalje iz presude, koji se odnose na ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića.

- Uz prethodni dogovor sa Zornićem, Ismetu Tinjku, Mirsadu Ašaniju i Amiru Husiću je naređeno da Jagodu Janković odvedu iz pritvora kojim je upravljao Zornić, te su je "automobilom marke GOLF, u kojem su govorili da je vode na razmjenu na Grbavicu, dovezli do napuštene i izgorjele kuće u ulici Varaždinska 34, uveli je u kranju prostoriju, te kada je ona zakoračila u prostoriju, Ašani Mirsad koji se nalazio iza nje iz ranije repetiranog pištolja marke TT ispalio jedan hitac u predjelu glave – prenosi Žurnal detalje iz presude.

Identična situacija uslijedila je i sa Sretenom Ninkovićem. Njega je ubio Izet Tinjak. Nakon toga su Zornićevi vojnici ubijene polili benzinom te ih spalili.

- Nakon što je buknuo plamen, napustili su ovo mjesto i vratili se u prostorije VI Brdske brigade gdje su Zornića izvijestili da su uradili što im je bilo naređeno - navedeno je u presudi.

Ista grupa 7. decembra 1992. godine u kuću u Varaždinskoj ulici odvela je Slovenca Jovana Popovića. I njega su ubili na identičan način. Nakon ubistva, Enver Džanko i Izet Tinjak su otišli i u stan Josipa Gogala, tada direktora Republičke uprave za prihode i budžet. Gogalo je bio član HDZ-a BiH. Njegova supruga Zorica Gogala tada je sa djecom bila u Sloveniji.

- Prema pričanju očevidaca uhapšen je i odveden u prostorije vojne policije koje su bile u podrumu naše zgrade, kada se vraćao s posla i kada je reagovao na hapšenje našeg komšije Jovana Popovića. Nakon toga su ga naprije odveli u stan kojeg su pretresli, a vrjednije predmete odnijeli – ispričala je Žurnalu Zorica Gogala, penzionisana sutkinja Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.

Josip je prethodno mučen, a onda je odveden u kuću u Varaždinskoj ulici. Tamo su mu pucali u glavu.

- Strašno je to – rekao je Zornić nakon što su mu novinari Žurnala pročitali detalje presude kojom je upravo on osuđen na deset godina zatvora jer je formalno rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

- Ali ta osuđujuća presuda zbog svirepih ubistava Zorniću ne predstavlja problem da obavlja funkciju direktora Toplana, na koju je postavljen uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo – piše taj portal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.