open-navfaktor-logo
search
Novalićeva inicijativa
Vlada FBiH: Razmotriti mogućnost odgode sanacije tunela Crnaja
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, na inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića, usvojila zaključak kojim se JP "Ceste Federacije Bosne i Hercegovine" zadužuje da razmotri mogućnost odgode početka provedbe Programa "Modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH" zbog krize uzrokovane pojavom novog koronavirusa, te da simuliranjem izvođenja radova u tunelu "Crnaja" izvrši dodatna snimanja intenziteta prometa naizmjeničnim propuštanjem vozila, a da tek nakon toga predloži dinamiku izvođenja stvarnih radova.
17.09.2020. u 14:23
get url
text

Poznato je da je rekontrukcija tunela Crnaja, prvenstveno, bila najavljena za 15. septembar ove godine i da treba trajati 16 mjeseci.  Svjesni šta bi usporavanje, ili čak i obustava, saobraćaja na toj dionici značila za privredu i sve učesnike u saobraćaju, usvojen je spomenuti zaključak.

- Konkretno tražimo od stručnih službi Cesta Federacije da u dužem periodu prate, analiziraju i utvrde metod naizmjeničnog funkcionisanja saobraćaja kako građani i privreda, kad počne rekonstrukcija Crnaje, ne bi doživljavali neugodnosti koje su prolazili prilikom radova u tunelu Vranduk. Tunel Crnaja se nalazi na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Federaciji, pa i Bosni i Hercegovini i smatram da ne smijemo ponovitu "grešku" Vranduka - kazao je premijer Novalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.