VEZANI TEKST - Mamići žele graditi solarne elektrane po Hercegovini

Istovremeno je data i prethodna saglasnost resornom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju deset fotonaponskih elektrana investitora Plavo sunce, instalisane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja po 4 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 6,35 GWh.

Spomenute fotoelektrane se planiraju graditi na lokalitetu katastarske općine Polog, Grad Mostar.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industije je zaduženo da pristupi aktivnostima, propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju Energetske dozvole.

VEZANI TEKST - Mamić stigao u Sud BiH: Nikada u životu neću biti izručen, nisam ja paket

Podsjetimo, Vlada HNK i kompanija Plavo Sunce Čitluk sklopili su u aprilu ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će 4 MW i gradit će se u Pologu kod Mostara.

Firma Plavo sunce je obavezna obavljati koncesijsku djelatnost na način i pod uvjetima propisanim svim zakonskim propisima koji reguliraju oblast električne energije i izgradnje elektroenergetskih postrojenja ove vrste i koji reguliraju pitanja gradnje, zaštite okoliša, vodoprivrede i zaštite na radu.

Iza kompanije Plavo sunce, kako su ranije pisali mediji, stoji pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši šef zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić. Mamić formalno nije među vlasnicima, ali je najveći pojedinačni vlasnik njegova kćerka Iva Mamić.