open-navfaktor-logo
search
Milion KM udruženjima
Vlada FBiH dala novac za važne projekte, Forto ga dijeli i raznim organizacijama u izbornoj godini
Vlada Kantona Sarajevo dijeli skoro milion KM udruženjima i računa to u "kapitalne investicije". Novac koji dijele dobili su iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. 
01.09.2022. u 13:09
get url
text

Vlada KS dobila je 36 miliona od ukupnih 200 miliona KM koliko je namijenjeno svim kantonima u FBiH.

Svi kantoni su obavezni da 50 posto sredstava utroše na kapitalne projekte, infrastrukturu.

Vlada KS raspodijelila je taj dio novca po ministarstvima i premijerovom kabinetu, gdje u kapitalne, infrastrukturne projkete ubrajaju i transfere raznim organizacijama.

Tako će putem Ministarstva za boračka pitanja KS biti dodijeljeno 750 hiljada KM za dva boračka udruženja OOR 92-95 i NOR 41-45. 

Iz kabineta premijera KS Edina Forte bit će dodijeljeno 250 hiljada KM neprofitnim organizacijama, ali se ne navodi kojim. 

Izgledno je da Vlada Kantona Sarajevo koristi novac iz federalnog budžeta za predizbornu kampanju i dodjeljivanje novca udruženjima i neprofitnim organizacijama pod plaštom "kapitalnih projekata". Kapitalni projekti nikako ne mogu biti izdvajanja za bilo kakve organizacije, "kapitalni" su jedino za stranke i političare koji često upravo preko takvih transfera zapravo kupuju političku naklonost. 

Ono što će Vlada FBiH finansirati, a preko ovog transfera Vladi KS, jest kupovina stanova za boračku populaciju u iznosu od četiri miliona KM. Nešto više od četiri miliona KM ide i za projekte ZOI-ja '84. Dio novca bit će utrošen za radove na ventilaciji i klimatizaciji Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Dva i po miliona bit će iskorištena za gradnju i rekonstrukciju škola, dio novca će biti utrošen i za gradnju i sanaciju komunalnih objekata, kao i za dogradnju i adaptaciju policijskih objekata. 

Ovo se odnosi na 18 miliona KM za koje je Vlada KS dužna dostaviti Vladi FBiH obrazloženje za šta će ih utrošiti. Preostalih 18 miliona od ukupno 36 koliko su dobili, ne trebaju pravdati, odnosno ulagati u "kapitalne projekte". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.