open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Vlada FBiH će se informirati o poduzetim mjerama za koronavirus
Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrati informaciju o poduzetim aktivnostima nadležnih federalnih institucija nakon pojave koronavirusa koji je Svjetska zdravstvena organizacija 30.1.2020. godine proglasila javno-zdravstvenim vanrednim stanjem od međunarodnog značaja.
28.02.2020. u 11:23
get url
text
Vlada FBiH

Federalna vlada će izdvojiti potrebna sredstva za nabavku neophodne opreme, adaptaciju prostora, za zaštitu, prvenstveno zdravstvenih radnika i stanovništva u Federaciji BiH u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije koronavirusom, te za finansiranje karantena.

Prijedložena su četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Na dnevnom redu je nekoliko inicijativa i prijedloga odluka iz oblasti finansija. Među njima je 100.000.000 KM vrijedan Program utroška sredstava kapitalnog transfera javnim poduzećima za izgradnju autocesta i brzih cesta. Ova sredstva su utvrđena Proračunom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Predloženo je odobravanje kredita Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 15.000.000 KM, namijenjenih za kreditnu liniju za rješavanje stambenog pitanja mladih.

Na dnevnom redu su i programi utroška sredstava namijenjenih sufinansiranju izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu od 5.000.000 KM, te provedbi Akcionog plana Strategije okoliša za 2020. godinu u iznosu od 1.500.000 KM.

Federalna vlada će se izjasniti o mogućnosti prihvatanja zaduženja FBiH po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta Koridor Vc - Središnji dio, u iznosu do 140.000.000 eura za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Bit će razmotrene i inicijative da kreditnim zaduženjima kod Evropske investicijske banke (EIB) od 20.000.000 eura i kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 10.000.000 eura budu osigurana sredstva za realizaciju druge faze Projekta obnove voznog parka za javni linijski prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo.

Federalna vlada će razmatraiti izvještaj o svom prošlogodišnjem i radu Antikorupcionog tima Vlade FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.