Prema njegovim riječima, oni koji su se oglušili o Zakon usvojen u aprilu 2019. godine, dolaze iz svih struktura. Podatke su trebali dostaviti do 31. januara.

- U pitanju su vijećnici, predsjednici i članovi upravnih i nadzornih odbora, direktori… Nažalost, radi se o velikom broju – istakao je Kafedžić.

Za ponovljen prekršaj predviđena je kazna od 3.000 do 6.000 KM.

- Kada se utvrdi konačna lista i napravi analiza prikupljenih dokumenata, oni koji nisu ispunili svoje obaveze morat će na zahtjev Ureda u roku od 30 dana dostaviti podatke. Ukoliko to ne učine,  kazna je 10.000 KM i onda ide obavijest prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Upravo sam nedavno imao sastanak na tu temu s glavnom tužiteljicom KS Sabinom Sarajlijom - rekao je Kafedžić i dodao da su imali 26 kažnjenih koji su dostavili podatke i tako izbjegli novu novčanu kaznu.

Kako nam je Kafedžić naglasio, podaci onih koji se eventualno ogluše na sve zakonom propisane pozive idu u Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) gdje im može biti uskraćeno izdavanje vozačke dozvole, registracije automobila…