open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Više hiljada sindikalaca protestovalo protiv mirovinske reforme
 Sindikalisti se najviše protive produženju radnog vijeka do 67. godine
20.10.2018. u 17:18
get url
text
get url
text

Tri najveće sindikalne centrale okupile su nekoliko hiljada sindikalaca, radnika i umirovljenika iz cijele Hrvatske na Europskom trgu u Zagrebu na mirnom protestu protiv paketa zakona za mirovinsku reformu koje je Hrvatska vlada usvojila na prošloj sjednici, a kojom će se za punu penziju tražiti rad do 67. godine.

Matica hrvatskih sindikata (MHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) održali su veliki protest protiv paketa zakona Hrvatske vlade koji će, nakon što su prošli javnu raspravu, uskoro biti u saborskoj proceduri. Sindikalisti se najviše protive produženju radnog vijeka do 67. godine, penalizaciji zbog prijevremenog umirovljenja te smanjenju izdvajanja za 1. stup međugeneracijske solidarnosti zbog povećanja izdvajanja za 2. mirovinski stup.

Smatraju kako je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne penzije bez penalizacije. Najavili su kako će pokrenuti prikupljanje potpisa za referendum protiv paketa zakona mirovinske reforme, te kako su procesu formiranja referendumskog pitanja koje je ključno za uspjeh referenduma.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, istaknuo je kako ljudi u Hrvatskoj do kraja ovog stoljeća neće imati životni vijek niti biti zdravi kao prosjek Europske unije.

- Činjenica je da živimo i radimo u nezdravim uvjetima, da imamo mala primanja, da strepimo od svoje sutrašnjice... Jesu li to razlozi zbog kojih nam neko može produžiti radni vijek?! - kazao je Sever.

Upozorio je kako Hrvatska postala besperspektivna za mlade koji sve više odlaze iz zemlje, ali i za sve misleće građane.

- Nećete moći prekrižiti toliko potpisa koliko ćemo prikupiti - poručio je Sever referirajući se na referendum protiv mirovinske reforme koji je u pripremi.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić je kazao kako smatra netačnim tvrdnje Vlade kako će penzioni sistem postati neodrživ ukoliko se radni vijek ne produži do 67. godine.

- Ne može se gaziti civilizacijska i humana granica koja nije ni 65 godina, ona je manja. Mi se moramo boriti u budućnosti za smanjivanje radnog staža. Ona mora iznositi 60 godina - poručio je Ribić.

Na protestu su sindikalisti istaknuli brojne transparente na kojima je pisalo: "Da zaradim staž prvo moram imati posao", "S faksa na burzu", "S posla na groblje", "Reforma = s posla u grob", "Penalizacija = krađa radničkih mirovina", "Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare", "Za hrvatsku djecu budućnost i sreća leži u kontejneru smeća"...

Najviše kritika s pozornice upućeno je prema aktuelnoj HDZ-ovoj vladi, posebno prema ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću, a iz publike su se čuli glasni zvižduci te povici "lopovi, lopovi!".

Sindikati su do sada triput uspješno prikupljali potpise, i to protiv izmjena zakona o radu, monetizacije Hrvatskih autocesta i protiv izdvajanja osnovnih djelatnosti iz državnih i javnih službi.

Najavljeno je kako će idućeg mjeseca započeti prikupljanje potpisa diljem Hrvatske za najavljeni referendum protiv mirovinske reforme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.