Upravni odbor PIC-a, kazali su, osuđuje fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva do kojih je došlo 18. marta u Banja Luci i očekuje od svih u Republici Srpskoj, uključujući i najviše zvaničnike, da se suzdrže od štetnih i opasnih komentara koji doprinose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima.

- Ponovna kriminalizacija klevete i uvrede dala bi organima vlasti Republike Srpske prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i građana koji žive u u Republici Srpskoj. Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti Republike Srpske da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu, te očekuje povlačenje nacrta zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine RS - saopćili su.

Najavljeno usvajanje zakona Republike Srpske o nevladinim organizacijama, kako navode, predstavljalo bi dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizirali nezavisni glasovi u RS-u i ugrozili demokratski procesi.

- Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namjerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS-u. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopćenju iz OHR-a - naveli su u saopćenju.