Velike štete u FBiH: U Fojnici ukinuto stanje prirodne nesreće

objavljeno: 04.02.2018. u 19:26

U općini Fojnica ukinuto je stanje prirodne i druge nesreće koje je proglašeno jučer, jer se stanje u mjesnim zajednicama Gajevići, Dusina i Bakovići normalizovalo.

To je za Faktor potvrdila Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite i dodala da se nakon obilnih jučerašnjih padavina u općinama Jablanica i Konjic danas radi na sanaciji šteta.

U općini Konjic traju radovi na sanaciji posljedica na putnoj komunikaciji Oteležani - Konjic, gdje je uključena sva raspoloživa mehanizacija, a u saniranju posljedica pomažu i mještani. Prijavljeni su novi odroni u selima Raotići i Čelina, gdje je su upućena materijalno-tehnička sredstva za saniranje posljedica. Trenutno nema padavina i vrijeme je stabilno, navodi se u uzvještajima iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite.

Stanje na području općine Konjic danas je stabilno. U toku dana ekipe civilne zaštite i građana bili su angažovane na saniranju posljedica uzrokovanih obilnim padavinama. Područje općine Konjic na više lokacija bilo je pogođeno odronima, klizištima i velikim bujicama. Na nekoliko mjesta bile su prekinute putne komunikacije usljed odrona, klizišta i bujica. Najteža situacija bila je u mjestima Oteležani, Prijeslop, selo Blučići i u prigradskom naselju Radava. Sve posljedice obilnih padavina u selima Prijeslop, Blučići su sanirane kao i u naselju Radava – kazala je Majda Kovač.

Još uvijek nije sanirana putna komunikacija koja selo Oteležane povezuje sa ostalim dijelovima općine Konjic. Putna komunikacija je presječena na više mjesta  odronima i klizištima, koja su u potpunosti blokirali putni pravac Oteležani-Konjic. Upotrebom raspoložive mehanizacije pokušala se sanirati ovaj putni pravac ali zbog obima odrona i klizišta, nije se uspjelo tako da je ova putna komunikacija i dalje blokirana.

U toku noći jučer je u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene, koja je ugrozila jednu kuću. Stijena je probila vanjski zid kuće, koji se dijelom obrušio, te se zaustavila u trpezariji. Srećom nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Osobe koje stanuju u kući pretrpjele su blagi šok i manji vid panike, u tom trenutku. Situacija se u jutarnjim satima ubrzo stabilizovala, kazala je Kovač.

Obilne padavine izazvale su nekoliko odrona u općini Jablanica, pa je danas od jutarnjih sati angažovana mehanizacija JKP Jablanica na raščišćavanju putnih pravaca. Već je saniran saniran put i uspostavljen saobraćaj na dionicama Glogošnica-Ravna- Bijela, put prema naseljenom mjestu Baćina kao i put prema deponiji smeća “Zakom“. Radi se na raščišćavanju puta Ostrožac-Šabančići i put prema Čivelju, gdje se očekuje potpuna sanacija u toku dana.

Klizište je ugrozilo jedna stambenu kuća u naselju Donje Paprasko, (ispod magistralne ceste), gdje nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika.

U Zeničko-dobojskom kantonu došlo do izlijevanja rijeka Bosne u Kaknju, mjesta Brežani i Roščevina, gdje je bila i prekinuta putna komunikacija. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište i podrumske prostorije nekoliko stambenih objekata. U Zenici vodostaj rijeke Bosne iznosi 250 centimetara, što je u granicama normalnog vodostaja.

U razgovoru sa dežurnim dispečerom elektrodistribucije Bihać kazali su da su svi bitniji dalekovodi popravljeni i u funkciji je 90 dalekovoda koji su bili oštećeni. Vodosnabdijevanje pumpnih stanica je uredno. Preostali manji kvarovi bit će otklonjeni u ponedjeljak (5. februara).

Magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog ugaženog snijega na kolovozu.

Naročito se to odnosi na dionice Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Srbljani-Cazin-Velika Kladuša. Na putnom pravcu Bihać-B.Petrovac obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Zbog kiše i snijega koji je padao u protklom peridu na području Srednjobosanskog kantona saobraćaj se odvija po mokrom i klizavom kolovozu. 

U Zeničko-dobojskom kantonu saobraćaj se odvija na svim putnim  pravcima, po mokrim i klizavim kolovozima bez zastoja

Zbog pada temperatura na pojedinim dionicama magistralnih puteva moguća je pojava poledice kao i odrona, javlja BIHAMK.