open-navfaktor-logo
search
Utvrđen prijedlog
Velike promjene i u SDA: Ovo su ključne izmjene u Statutu stranke
Predviđeno je da jedna osoba ne može biti na poziciji predsjednika nekog nivoa organiziranja stranke u više od tri uzastopna mandata
26.07.2019. u 07:35
get url
text

Stranka demokratske akcije (SDA) planira provesti brojne izmjene u strukturi, načinu organiziranja i funkcioniranja te stranke, a prijedlozi tih izmjena naći će se u subotu pred članovima Glavnog odbora SDA.

Ranije je, podsjetit ćemo, Predsjedništvo SDA utvrdilo Nacrt Statuta i Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta, a to bi u subotu trebao uraditi i Glavni odbor, kako bi se o predloženim izmjenama izjasnila 1.323 delegata na Kongresu SDA.

Izmjene u lokalnim organizacijama

Planirane izmjene se, potvrđeno nam je iz SDA, odnose i na strukturu lokalnih organizacija te stranke s ciljem njene racionalizacije. Prema postojećem Statutu SDA, organi kantonalnih, općinskih i gradskih stranačkih organizacija su skupština, izvršni odbor i kantonalni/općinski/gradski odbor. Predloženim izmjenama Statuta je predviđeno potpuno ukidanje kantonalnih/općinskih/gradskih odbora.

S druge strane, izvršnim odborima i skupštinama lokalnih organizacija je predviđena obaveza redovnog zasjedanja u propisanim rokovima. Tako, primjera radi, mjesni ogranci te kantonalni/općinski/gradski izvršni odbori imaju obavezu da zasjedaju najmanje jednom u dva mjeseca te da redovno dostavljaju zapisnike sa sjednica višim organima stranke. Skupštinama lokalnih organizacija je predviđena obaveza zasjedanja najmanje dva puta godišnje.

Bitna izmjena se odnosi i na ograničavanje broja mandata čelnika lokalnih organizacija. Predviđeno je da jedna osoba ne može biti na poziciji predsjednika nekog nivoa organiziranja stranke u više od tri uzastopna mandata. Ta izmjena ima retroaktivni karakter, na način da predsjednici lokalnih organizacija koji već obnašaju treći mandat na toj poziciji neće imati pravo izbora za novi mandat već nakon usvajanja predloženih izmjena.

S ciljem sprečavanja takozvanog akumuliranja funkcija, predloženo je da predsjednik nekog nivoa organiziranja može biti predsjednik samo na jednom nivou. To u praksi znači da, primjera radi, ista osoba ne može biti istovremeno predsjednik općinske i kantonalne organizacije SDA. Također je predviđeno da predsjednik neke lokalne organizacije ne može biti istovremeno i potpredsjednik SDA.

Postojeća pozicija zamjenika predsjednika stranke, prema predloženim izmjenama, neće postojati, ali će broj potpredsjednika biti uvećan sa osam na devet. Predsjednik stranke će, u trenucima odsutnosti i trenutne spriječenosti da obnaša svoju funkciju, birati jednog od devet potpredsjednika koji će ga mijenjati. U slučaju trajne spriječenosti, Predsjedništvo SDA će donijeti odluku ko će od potpredsjednika mijenjati predsjednika.

Organizacija žena i mladih

U okviru SDA trenutno djeluju dvije asocijacije koje okupljaju članice te stranke, a to su Asocijacija žena SDA i Asocijacija FATMA. Izmjenama Statuta je predviđeno objedinjavanje ovih dviju asocijacija u jedinstvenu asocijaciju koja će okupljati članice SDA, a koja bi se, prema utvrđenom prijedlogu, trebala zvati Žene SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u proteklih nekoliko mjeseci isticao potrebu, kako je kazao, pravljenja iskoraka SDA od bošnjačke ka bosanskoj stranci kroz obavezno uključivanje nebošnjaka u rukovodstva na svim nivoima. Tako je utvrđenim Prijedlogom Statuta predviđena obaveza zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda i Ostalih u Glavnom odboru i Predsjedništvu SDA. Također je utvrđena obaveza da među rukovodećim centralnim pozicijama, a to su predsjednik, potpredsjednici, predsjednik Glavnog odbora i njegovi zamjenici te generalni sekretar, mora biti najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda i Ostalih.

Izmjene Statuta podrazumijevaju i, navodi se u utvrđenom dokumentu, odgovarajuću zastupljenost žena i mladih. Tako, primjera radi, među potpredsjednicima stranke mora biti najmanje jedna žena. Dobna granica za mlade je pomjerena sa 35 na 33, sa tendencijom da se ta granica pomjeri na 30 godina starosti.

Kongres SDA na kojem će delegati razmatrati predložene izmjene Statuta i birati rukovodstvo stranke će, podsjetit ćemo, biti održan 14. septembra ove godine u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.