open-navfaktor-logo
search
Bitka za Mostar
Velež razbio Zrinjski i slavio nakon tri godine posta, derbi obilježili prekidi
Fudbaleri Veleža savladali su Zrinjski u mostarskom derbiju koji je večeras odigran na stadionu Rođeni u Vrapčićima.
13.11.2023. u 20:21
get url
text

Izabranici Deana Klafurića slavili su sa 3:0 i tako prekinuli dominaciju Plemića koji su imali pet vezanih pobjeda. Ovo je prvi trijumf Veleža nakon više od tri godine (zadnji put slavili 8. augusta 2020. godine).

Meč u Mostaru obilovao je tenzijama, a prekidan je u nekoliko navrata. Svakako, najveći incident dogodio se u 33. minuti kada su gostuijući navijači baklje i tvrde predmete ubacivali u teren, a sukobili su se i sa zaštitarima. Prekid je trajao 22 minute, a nedugo potom ponovo je Peljto prekino derbi i to zbog domaćih navijača.

Na glavnoj tribini Veležovog stadiona bio je istaknut veliki transparent na kojem je, uz prepoznatljivu lentu HŠK Zrinjski, bili i kukasti krst, odnosno nacistička svastika, izraelska Davidova zvijezda i ustaški simbol "u". tek nakon što je transparent uklonjen Peljto je dao znak da se susret nastavi.

A kada se meč napokon nastavio Velež je poveo. Vehabović je ubacio sa desne strane, a usamljeni Haskić u kaznenom prostoru zahvatio je loptu, prevario Marića i pogodio za veliko slavlje domaćih.

Na otvaranju drugog dijela bilježimo po jednu priliku na obje strane, a semafor se pokrenuo u 53. minuti. Guliashvili je oduzeo loptu Čanađiji, izašao sam ispred Marića i pogodio za 2:0.

Potom je Zrinjski krenuo po gol, pokušavali su Bilbija, dva puta i Ćuže, ali bez rezuzltata.

Međutim, na drugoj strani Guliashvili koristi još jedan poklon i pogađa za 3:0. Ovaj put pogriješio je Senić, a Gruzijac je hladnokrvan i po treći put je primorao Marića da vadi loptu iz svoje mreže.

U sudijskoj nadoknadi direktan crveni karton dobio je Filip Bradarić, fudbaler Zrinsjkog, koji je na centru proštro startovao na Mlinarića. 

Standings provided by Sofascore
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.