open-navfaktor-logo
search
Je li to baš tako
Većina "super uspješna": Ocijenjeno 1.645 državnih službenika i samo jedan baš nikako ne radi
Institucije Bosne i Hercegovine ocijenile su polugodišnji rad svojih 1.645 državnih službenika, i samo je jedan ocijenjen negativno, odnosno sa "ne zadovoljava".
23.04.2021. u 07:46
get url
text
Državni službenici, ilustracija

Prema zbirnom izvještaju Agencije za državnu službu BiH, s kojom je danas upoznato Vijeće ministara BiH, 56 institucija je ocijenilo svoje službenike za period od jula do decembra prošle godine.

Dakle, nisu sve to uradile ili nisu dostavile izvještaj.

- Ukupno je ocijenjeno 1.645 državnih službenika, dok je 240 državnih službenika neocijenjeno – stoji u izvještaju.

Prosječna ocjena u institucijama BiH je 3,67, odnosno "naročito uspješan", a takvu ocjenu za rad dobila su 1.324 državna službenika.

Njih 310 ocijenjeno je "uspješnim", deset je dobilo ocjenu "zadovoljava", a jedan državni službenik je negativno ocijenjen ocjenom "ne zadovoljava".

- Obaveza ocjenjivanja državnih službenika najmanje jednom u šest mjeseci propisana je Pravilnikom o načinu ocjenjivanja rada državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine – saopćili su iz Vijeća ministara BiH nakon sjednice.

Podsjetimo, Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH propisano je da državni službenik koji uzastopno dva puta dobije ocjenu rada ne zadovoljava, gubi status državnog službenika.

Ipak, pitanje je da li se ovo i dešava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.